Criminalitatea

Trimis la data: 2012-12-26 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 53 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ambasadorul Dimensiune: 70kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuvintul tehnica provine de la cuvintul greacesc " tehne " - mestesugarie. Prin notiunea de " tehnica " se intelege totalitatea mijloacelor create si folosite de om in activitatea sa fauritoare. Reflectind in forma materializata experienta umana, tehnica asigura eficienta si productivitatea muncii si deci constituie unul dintre factorii determinati ai progresului social.Tehnica este produsul stiintelor naturale si, prin urmare, orice progres al acestora duce la crearea unor mijloace tehnice noi, care penetreaza impetuos toate domeniile vietii sociale.

Aceasta ne face sa credem ca tehnica criminalistica a aparut ca o consecinta a patrunderii realizarilor stiintelor naturale in justitia penala, favorizata, fireste, de necesitatea perfectionarii activitatii de urmarire penala. De la folosirea ocazionala a unor instrumente in cautarea urmelor infractiunelor savirsite, in criminalistica, s-a trecut treptat la aplicarea intensa, in direct sau adaptindu-le la specificul activitatii judiciare, a celor mai moderne instrumentare si mijloace tehnice.

Actul de justitie in actualele conditii, impune folosirea pe scara din ce in ce mai larga, a celor mai avansate metode si mijloace tehnico-stiintifice, in activitatea de prevenire si combatere a infractiunelor, precum si largirea posibilitatilor de cercetare ale laboratoarelor criminalistice care influenteaza pozitiv eficienta activitatii organelor judiciare, servind aflarii adevarului in procesul judiciar .

Potrivit atributiilor ce ii revin, fie in calitate de organ de urmarire penala, fie in calitate de magistrat sau de aparator, orice jurist trebuie sa fie bine pregatit in urmatoarele directii:
a.Sa aplice direct mijloacele tehnico criminalistice sau cu sprijinul specialistilor;
b.Sa vegheze la corectitudinea folosirii metodelor stiintifice de investigare a faptelor penale;
c.Sa aprecieze si sa valorifice in deplina cunostinta de cauza rezultatele expertizelor criminalistice in procesul judiciar.

In prezent, nu se mai poate nega faptul ca fiecare subiect oficial chemat sa participe la realizarea actului de justitie trebuie sa fie mai mult decit avizat asupra metodelor si mijloacelor tehnico-stiintifice de care dispune Criminalistica, cit si asupra posibilitatilor reale ale acesteia clarificare a imprejurarilor in care a fost savirsita o infractiune, precum si de identificare a subiectilor faptei penale1.

Preocuparile ulterioare au adus la sistematizarea mijloacelor tehnice si a proceselor de utilizare a lor, in functie de natura obiectelor si scopul cercetarilor criminalistice.Actualmente tehnica criminalistica reprezinta un sistem argumentat stiintific de mijloace tehnice si metode privind utilizarea lor de catre organele cu functii de urmarire penala, precum si de catre experti, in vederea descoperirii, examinarii si administrarii probelor necesare pentru stabilirea adevarului in procesul judiciar, in scopul descoperirii si prevenirii infractiunelor .

Vorbind despre clasificarea mijlocelor tehnico-stiintifice putem spune ca mijloacele tehnico-stiintifice de care dispune practica criminalistica pot fi clasificate dupa mai multe criterii. Astfel, dupa provenienta lor, deosebim mijloace si metode fizice, chimice, biologice; dupa natura lor - aparate, dispozitive, utilaje, instrumente, materiale; dupa destinatia functionala - fotografice, acustice, mecanice, de modelare si transferare a urmelor, de cautare a obiectelor ascunse sau greu perceptibile; auxiliare - instrumente, rechizite pentru scris, pentru desenul grafic, articole de ambalare etc.

Fara a pune la indoiala insemnatatea clasificarilor mentionate consideram ca, practic, mai rezonabila este clasificarea mijloacelor tehnico-stiintifice criminalistice dupa scopul preconizat prin folosirea lor2. Potrivit acestui criteriu, mijloacele tehnico-stiintifice in discutie se impart in trei categorii:
1.de prevenire a faptelor ilicite;
2.folosite in activitatea de urmarire penala in vederea descoperirii, fixarii si ridicarii probelor;
3.ale expertizei criminalistice.

Mijloacele tehnico-stiintifice de prevenire a faptelor ilicite se impart in doua categotii: de semnalizare si cu efect de cursa, cunoscute sub denumirea de capcane criminalistice.3Cele din prima categorie sunt predestinate sa impiedice savirsirea unor actiuni ( deplasarea intr-o directie sau in apropierea unui obiect, fortarea mijloacelor de incuiere, spargerea unui obiectiv de constructie ) semnalizind tentativa; cele din categoria a doua sunt menite sa inregestreze actiunile savirsite, sa imagineze sau sa marcheze persoanele ce au activat la fata locului.

Mijloacele tehnico-stiintifice folosite in activitatea de urmarire penala in vederea descoperirii, fixarii si ridicarii probelor, sunt cuprinse in truse criminalistice portative, complete speciale si laboratoarele criminalistice mobile.Trusele portabile se impart in universale, destinate cercetarii la fata locului si efectuarii altor actiuni procesuale, in speceal, a perchezitiei, prezentarii pentru recunoastere, experimentului judiciar; si specializate pentru efectuarea unor operatii tehnico-stiintifice aparte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.