Criminalitatea organizata bazata pe hotia in lege

Trimis la data: 2014-03-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: gums05 Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O prima formulare a notiunii de crima organizata a fost realizata de savantii americani . In anul 1971, renumitul publicist Wolter Lipman mentiona ca spre deosebire de criminalitatea deja determinate care are un caracter total hotesc, crima organizata e legata de redistribuirea unor servicii si marfuri.
Criminologul American Alfred Landsmit a definit crima organizata drept forma deosebita de colaborare a citorva persoane sau grupuri in scopul asigurarii activitatii lor eficiente. Luiz Selli considera crima organizata cimentata de interese financiare. Violenta e utilizata aici numai pentru apararea intereselor economice ale grupului criminal. Majoritatea infractorilor organizati obtin o mare parte a venitului de pe pietele ilegale.

Comisia prezidentiala a SUA pentru aplicarea legilor si realizarea justitiei a explicat pe larg criminalitatea organizata, definind-o drept asociatie ce doreste sa functioneze in afara controlului poporului american si a organelor puterii. Ea include mii de infractori care actioneaza in limitele unor structuri la fel de complicate ca ale corporatiilor mari si se supun unor legi proprii care se aplica mult mai crud decit legile statului. Actiunile lor nu sunt impulsive, ele sunt rezultatul unor acorduri complicate, orientate spre obtinerea controlului deplin asupra unor sfere de activitate si a supraprofitului

Alti criminologi inteleg prin criminalitate organizata un grup relativ masiv de asociatii stabile si dirijate de infractori, care practica activitatea criminala drept profesiune si creaza un sistem de protectie impotriva controlului public prin metode ca violenta, intimidarea, coruptia si furturile de proportii mari.
Crima organizata este un fenomen social-periculos deosebit, ce poate fi prezentat drept "culmea criminalitatii". La baza determinarii acestui tip de criminalitate este caracterul si gradul interactiunii in realizarea activitatii ilegale.

Or, ultima e fundamentata de asocierea unor persoane, delimitarea rolurilor infractionale, de erarhizare a sistemului de relatii. ´┐ŻAu cit e mai mare gradul de organizare a grupului , cu atit mai mult se detaseaza functiile de conducere de cele a executantilor directi.
Organizatorii pot stabili si decide asupra diverselor probleme, pot determina modul de comportament , pot asigura sistemul de coordonare, a actiunilor participantilor precum si securitatea lor. Totodata nu e obligatoriu sa cunoasca executantii nemijlociti.

Grupurile organizate au un character stabil. Relatiile dintre membrii se mentin si in perioadele dintre comiterea unor infractiuni concrete. In acest timp, se elaboreaza planuri noi, se studiaza conjunctura, se selecteaza participantii directi, se cerceteaza masurile de aparare impotriva organelor de urmarire penala si de justitie.
Activitatile ce compun crima organizata au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ, in multe state el constituind

"cancerul perfid" care vlaguieste puterea societatii ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizind o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.