Criminogeneza si personalitatea

Trimis la data: 2009-07-10
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 28
Autor: Eli Diaconu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Majoritatea filosofilor si psihologilor prefera sa defineasca personalitatea ca o entitate obiectiva, ca ceva care exista "cu adevarat". In acelasi timp, personalitatea este "organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gindirea si comportamentul sau caracteristic" (G. Allport, 1991, p.40).
De asemanea, personalitatea nu este doar suma trasaturilor, ci o structura specifica a cestor trasaturi. A cunoaste personalitatea cuiva inseamna a vedea cum se imbina aceste trasaturi si, mai ales, care dintre ele constituie dominanta care se impune.
A treia componenta a personalitatii este cea orientativa, componente directionala. Este vorba de trasaturile care exprima trebuintele, interesele aptitudinile si telentul individului.Este extrem de greu sa se poata separa diversele componente ale personalitatii. Formarea personalitatii se realizeaza in conditiile in care trasaturile luate separat evolueaza in ritmuri diferite , atragind diverse niveluri de dezvoltare.

Din vechime s-a recurs la metoda de a deslusi acele trasaturi ce dau tenta specifica individului si care provoaca o maxima repetare a conduitei in conditiile date. De aceea s-a incercat construirea de tipologii. Kretschmer si Sheldon pleaca de la citeva caracteristici somatice despre care afirma ca ar fi intim legate cu caracteristicile psihice. Sistemele lor merg pe trei categorii. Primul grup este format: din picnici (grasii): tipul este rotunjor, grasut, lent in gindire si miscare, iubitor de confort fizic, amator de contacte sociale.

A doua grupare este tipul leptosom/longilin acest tip de oameni fiind caracterizati ca fiind inalti, rezervati, inhibati, mereu jenati nesociabili. Intre aceste doua tipuri extreme este al treilea tip, de tranzitie, tipu atletic/mezomorf. Acestia sunt energici, activi, cauta sa se impuna si au tendinta spre dominanta. Fiecare tip, in masura in care exista, tinde spre a comite alte feluri de infractiuni.

Spre exemplu, leptosomii comit infractiuni intelectuale, escrocherii, sunt autori de anonime; atleticii tind sa comita infractiuni violente pentru ca agresivitatea este trasatura lor fundamentala; picnicii comit infractiuni minore. Dar, in practica s-a constatat ca aceste clasificari nu sunt numai discutabile, dar sunt si nereale
intilnindu-se in multe cazuri escroci grasi sau agresivi leptosomi, etc. Tipologiile antropologice sau socioculturale nu ne satisfac in efortul de intelegerea individualitatii.

Cu toate acestea, in caracterizarile ce le face altora, cit si in descrierea propriilor noastre trasaturi, psihologia individului apare ca o constructie ideala, abstracta si inabordabila in practica.
"Calea spre un model al personalitatii o vedem in aprofundarea procesului de fi personalizare a lumii externe, de interiorizare, subectivizare a normelor sociale, concomitent si corelat cu operatia de proiectare, obiectivare si obiectualizare a trairilor interne de integrare a acestor sisteme psihice individuale in suprasistemul constiintei sociale" (V. Pavelcu, 1982, p.364).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.