Criminologie penitenciara - notiunea - obiectul si scopul

Trimis la data: 2013-05-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ursu ion Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Executarea pedepsei privative de libertate (pedeapsa inchisorii) este obiectul dreptului executional penal si al stiintei penitenciare[1]. Probleme ce tin de tratamentul detinutilor, de educarea si reeducarea acestora sunt studiate si de alte stiinte, cum ar fi pedagogia (pedagogia penitenciara), psihologia (psihologia penitenciara), sociologia (sociologia penitenciara) etc.

In acelasi timp, executarea pedepsei inchisorii prezinta interes si ca factor cu caracter criminologic, doar una din sarcinile acestui proces este prevenirea generala si speciala. Mentionam faptul ca problemelor criminologice vizand executarea pedepsei inchisorii si, in special, problemei combaterii criminalitatii printre detinuti, practic, nu li se acorda nici o atentie.

Criminologia (multi o confunda cu criminalistica) are drept obiect de studiu crima ca fenomen social (criminalitatea), legitatile manifestarii si existentei acesteia in societate, cauzele criminalitatii, alti factori ce determina si favorizeaza savarsirea infractiunilor, particularitatile personalitatii infractorilor. Criminologia studiaza, de asemenea, consecintele sociale ale criminalitatii, problemele referitoare la victime, prognozarea criminologica, prevenirea si reactia sociala antiinfractionala.

Aparitia criminologiei ca stiinta a fost dictata de existenta unei necesitati sociale, si anume a necesitatii de a cunoaste ce reprezinta criminalitatea, cum apare ea si evolueaza, ce o determina, cum se poate influenta asupra acestui fenomen pentru a-1 lua sub control si a-i minimiza pericolul social.Studiul efectuat constata ca dezvoltarea criminologiei ca stiinta tine calea elaborarilor teoretice si a recomandarilor cu caracter aplicativ (practic) orientate spre problemele combaterii criminalitatii in general, adica in afara penitenciarelor[2].

In mare parte, concluziile si propunerile teoriei criminologice generale pot fi aplicate efectiv in scopurile combaterii criminalitatii in penitenciare. Specificul criminalitatii din locurile de detentie ne dovedeste insa ca problema combaterii acesteia constituie un aspect criminologic aparte care, la randul sau, cere o fundamentare teoretica respectiva. Acest lucru este determinat si de faptul ca orice aspect practic al combaterii criminalitatii in locurile de detentie poate avea succes in plina dependenta de asigurarea teoretico-stiintifica.

Investigatiile criminologice privind combaterea criminalitatii in penitenciare atesta raportul dintre acest fenomen si complexul de factori obiectivi si subiectivi, determinati de contradictiile proprii executarii pedepsei cu inchisoarea, dependente, la randul lor, de specificul mediului in care se afla detinutii, de existenta in acest mediu a proceselor tenebroase si, de asemenea, al lacunelor in procesul de tratament al detinutilor.

De aceea, combaterea criminalitatii in locurile de detentie presupune o influenta asupra mecanismelor social-psihologice care determina comportamentul infractional. Iata de ce apare necesitatea elaborarii aspectului criminologic in dreptul executional penal, aspect care astazi in teoria si practica din Republica Moldova lipseste.

Totodata, lipsa unei teorii criminologice speciale vizand combaterea criminalitatii in penitenciare influenteaza direct asupra scaderii eficacitatii intregului proces de executare a pedepsei inchisorii. In legatura cu aceasta, in literatura de specialitate a fost promovata ideea cu privire la necesitatea elaborarii unei teorii despre manifestarile criminale care iau nastere in procesul de executare a pedepsei inchisorii[3]. Aceasta teorie speciala (sectoriala) a fost numita:criminopenologie[4].

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.