Criterii de selectare a proiectelor de investitii

Trimis la data: 2014-08-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: George_H
Dimensiune: 128kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru alegerea unui proiect de investitii se pot calcula mai multi
indicatori. O parte din acesti indicatori se determina tinand cont de valoare timp a banilor, iar o alta parte a lor nu tine cont de influenta factorului timp asupra fluxurilor financiare. Indicatori clasici: Criteriul timpului de recuperare presupune alegerea proiectului de
investitii cu cel mai mic termen de recuperare, deoarece cu cat este mai mic termenul de recuperare, cu atat scade riscul de a nu se recupera investitia.
Criteriul beneficiul suplimentar adus de exploatarea investitiei si a ratei rentabilitatii suplimentare adusa de acesta presupune alegerea proiectului de investitii ce maximizeaza acesti indicatori.
Beneficiul suplimetar = Suma veniturilor nete anuale - Cheltuielile cu investitia Rata renatbilitatii suplimetare =
= (Beneficiul suplimentar / Cheltuiala cu investitia) *100
Pentru a se putea face o comparatie pertinenta intre doua sau mai multe
proiecte de investitii este recomandat sa actualizam cheltuielile cu investitiile (daca se realizeaza pe o perioada de mai multi ani) si veniturile nete anuale.

De asemenea, este recomandat sa luam in calcul, in locul veniturilor nete anuale, intrarile nete de trezorerie (cash-flow-urile). Termenul de recuperare bazat pe actualizare se determina analog cu cel clasic, numai ca pe baza veniturilor nete anuale actualizate. Criteriul valorii actuale nete (VAN) urmareste alegerea proiectului de investitii cu valoarea actuala neta cea mai ridicata. De asemenea, pentru ca un
proiect sa fie rentabil, trebuie ca VAN>0.Daca ecuatia VAN=0 nu se poate retzolva atunci RIR se aproximeaza.

Pentru a putea determina RIR vom aplica interpolarea. Vom calcula VAN la o rata de actualizare destul de ridicata pentru a obtine un rezultat negati,, iar apoi vom calcula VAN la o rata de actualizare care conduce la un VAN pozitiv. RIR se va etermina dupa formula:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.