Criterii si forme de evaluare a activitatilor de relatii publice

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prefacerile radicale din viata social-economica a comunitatilor - inainte de toate, restructurarile (recte, reducerile) dramatice de personal operate la nivelul tuturor organizatiilor (indiferent daca ele sunt nonprofit sau presteaza activitati lucrative) - pun in prim-plan problema masurarii si evaluarii activitatilor profesionale. In cazul relatiilor publice, problema evaluarii activitatilor desfasurate este cu atat mai acuta cu cat avem de-a face cu o profesiune relativ recenta, care nu si-a legitimat inca in mod peremptoriu statutul social.

De regula, atunci cand se intreprinde o evaluare, se apeleaza la un ansamblu de criterii si standarde, astfel incat obiectele sau activitatile vizate sa poata fi clar diferentiate in clase disjuncte. Spre exemplu, activitatile umane pot fi considerate eficace sau ineficace, eficiente sau ineficiente si morale sau imorale, dupa cum ele se finalizeaza sau nu prin atingerea obiectivelor, presupun sau nu un raport avantajos intre rezultatele obtinute si costuri, respectiv respecta sau nu un sistem de valori adoptat (tacit sau explicit) de comunitatea in cauza.

Problema evaluarii activitatilor de relatii publice s-a bucurat de o atentie constanta din partea teoreticienilor si practicienilor din domeniu, de-ar fi sa amintesc aici doar cele 31 de materiale de referinta postate pe pagina de Internet a Institutului de Relatii Publice din Statele Unite (http://www.instituteforpr.org). In aceste conditii, nu imi propun sa adaug noi proceduri de evaluare a relatiilor publice, ci sa sistematizez o parte relevanta a contributiilor existente. Criteriile pe care le voi folosi in sistematizarea preconizata sunt date de constituentii activitatilor umane in general: agentul, instrumentul, contextul, scopul si rezultatul.

Profesionalism versus amatorism in relatiile publice In functie de statutul social sau de nivelul de calificare al agentilor implicati, putem distinge intre relatiile publice practicate de profesionisti si relatiile publice practicate de amatori (sau diletanti), cu mentiunea ca aceasta distinctie este mai usor de formulat decat de justificat, data fiind imprecizia conceptului de profesionalism. Dupa Michael Ryan si David Martinson, profesionistii cauta sa se deosebeasca de persoanele necalificate intr-un domeniu oarecare prin faptul ca (a) practica ocupatia respectiva full-time, (b) stapanesc un sistem de cunostinte esoterice aflat in continua dezvoltare,

c) folosesc tehnici de lucru specializate, (d) adera la anumite standarde de actiune, (e) sunt membri ai unor organizatii profesionale care ii protejeaza, dar care, in acelasi timp, ii poate chema la ordine, (f) manifesta autonomie in raport cu alte ocupatii, (g) subscriu la normele unui cod deontologic si (h) pun binele public si interesul clientului deasupra propriului interes material (Ryan & Martison, 1990). In acelasi sens si intr-o varianta mai condensata, Scott Cutlip considera ca dobandirea statutului profesional intr-un anumit domeniu se face in functie de cinci criterii:

(a) educatia specializata, adica insusirea unui sistem de cunostinte si priceperi construit pe baza teoriei si cercetarii din domeniu, (b) asigurarea unui serviciu unic si esential, recunoscut ca atare de comunitate, (c) primatul serviciului public si al responsabilitatii sociale in raport cu interesele particulare, (d) autonomia si responsabilitatea in luarea deciziilor care afecteaza publicurile si (e) aplicarea unui cod de etica si a unor standarde de performanta prin autoreglarea realizata de asociatiile congenerilor (cf. Saunders & Perrigo, 1998: 58).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.