Criticismul Junimist

Trimis la data: 2012-02-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.80 / 10
Downloads: 579
Autor: Bonchiscristi
Dimensiune: 10kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatea Junimea a fost creata prin februarie 1964 de catre cinci tineri sositi la Iasi din strainatate de la studii: Titu Mariorescu, P.P. Carp, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi (si Vasile Pogor).
Inceputul este facut in anul 1863 de catre Maiorescu, care a tinut "Prelectiuni"."Junimea" aduna toate valorile culturale romanesti din a doua jumatate al secolului al XIX-lea.Principiile junimistilor vor fi adoptate si de "Societatea Academica".
La 1 martie 1867 apare, sub directia lui Iacob Negruzzi revista "Convorbiri literare". Titu Maiorescu publica in primul numar studiul O cercetare politica asupra poeziei romane de la 1867". In 1885 revista este mutata in capitala.

Dupa 1874 cand Titu Maiorescu se stabileste la Bucuresti incepe a doua etapa a existentei societatii. Revista capata un caracter predominant, universitar.Oamenii inceputului dispar, iar revista va supravietui pana in anul 188, dar spiritul junimist dispare odata cu intemeietorii.
In studiul "O cercetare critica asupra poeziei romane din 1867" Titu Maiorescu se refera la faptul ca poezia cere: o conditie materiala (imagini sensibile) si o conditie ideala (pasiuni).

In "Contra directiei de azi in cultura romana" Titu Maiorescu identifica ca "vitiul radical", neadevarul. Vehiculeaza sintagma "Formelor fara fond".Trasaturile junimismului: spiritul critic, spiritul filozofic, gustul pentru clasic si academic, spiritul oratoric si ironia.
Actiunea junimista reprezinta un moment crucial in evolutia culturii romane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.