Criza de originalitate din adolescenta

Trimis la data: 2010-06-25
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.49 / 10
Downloads: 390
Autor: Madalina Jurca
Dimensiune: 22kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Crizele individuale situationale sunt crize ale Sinelui aflat in dificultati: crize de constiinta si crize de nervi; acest gen de crize, desi pasagere, sunt destul de intense. Cumulate, pot modifica starea dispozitionala a psihicului si se pot transforma in tulburari psihice. Aceste tipuri de crize au un rol pozitiv cand nu ating praguri de mare intensitate.; contribuie la dezvoltarea autocontrolului si la intelegerea mai buna a celorlalti.
Crizele antreneaza toate sursele psihice: imaginatia, inteligenta si vointa. Criza de originalitate are un caracter universal, fiind specifica perioadei pubertatii si adolescentei; este cea mai complexa din viata omului modern si este provocata de un fenomen complex de transformare a copilului in adult. In timpul crizei de originalitate se schimba starea biologica de fond, statutul de varsta, cel social si civil; are loc o reconstituire psihica generala, insotita de formarea si consolidarea unei noi personalitati, noi aspiratii, idealuri si responsabilitati.

Criza de originalitate este considerata un fel de "a doua nastere" si realizeaza convertirea, socializarea inteligentei, personalitatii, creativitatii. Imaginatia, in perioada pubertatii si adolescentei, opereaza cu capacitatea de convertire a intereselor spre domeniile culturii, tehnicii, artelor si sportului. Un moment interesant al crizei este acela in care adolescentul joaca rolul adult; in fazele pubertatii si adolescentei se consuma metaforic legenda pacatului originar.

In urma cu aproximativ 10 - 15 ani, criza de dezvoltare la adolescenti, era un fel de produs al unor deficiente educative sau desincronizari prea mari intre educatia din familie si cea din scoala.
In prezent, exista o ampla cuprindere de teme noi in programele scolare, asistam la o babilonie a comunicarii si la o implicatie puternica in viata planetara. Informatiile scolare sunt puternic depasite din punct de vedere creativ prin cunostinte de circulatie libera din societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.