Criza rachetelor dintre SUA si URSS

Trimis la data: 2010-09-11
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.51 / 10
Downloads: 9
Autor: Marian filipescu
Dimensiune: 342kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Criza rachetelor dintre SUA si URSS
Criza rachetelor demonstreaza ca in cazul celor mai presante probleme politice externe din prezent, serviciile guvernamentale de informatii au o pozitie dominanta in sprijinirea decidentilor cu cele mai importante, mai exacte si mai valoroase analize disponibile. In ciuda descoperirii facute de Statele Unite privind tacticile de inducere in eroare aplicate de sovietici, la numa un an mai tarziu, decidentii si serviciile guvernamentale americane de informatii au fost din nou pacalite de unele declaratii facute de liderii sovietici referitoare la o alta arma detinuta de fortele nucleare rusesti.
Referat despre Criza rachetelor dintre SUA si URSS
Intre 1957 si 1961, decidentii americani si-au bazat deciziile pentru aparare si securitate nationala pe analize conform caroraURSS era inaintea SUA la productia de rachete balistice intercontinentale (ICBMs). Odata in plus nevoia decidentilor de a fi informati era satisfacuta de informatii colectate din surse unice descoperite exclusiv de catre serviciile guvernamentale de informatii.

INCEPUTUL CRIZEI RACHETELOR
La inceputul anului 1957, o evaluare a serviciului national de informatii CIA, stipula ca: "nu avem nici o dovada concreta cum ca URSS ar produce ICBM, dar avem credinta ca productia acesteia este unul din obiectivele principale. Estimam ca URSS ar putea avea un model ICBM de 5500 mile pregatita pentru uz operational in 1960-1961". Existau motive de ingrijorare pe baza acestor estimari, dar administratia Eisenhower tocmai rezolvase cu succes controversa despre criza bombardierelor, afland ca SUA inca detinea superioritatea nucleara strategica. Chiar daca Eisenhower redusese cu succes bugetul alocat pentru aparare pentru anul 1957, realizarea si finantarea unei ICBM americane se producea intr-un mod conservator si cu pasi mici pentru a putea intampina provocarea sovietica. Se actiona foarte putin sau deloc conform estimarilor CIA.

Prima indicatie concreta primita de publicul american cu privire la forta sivietica in domeniul ICBM, s-a produs in aprilie 1956, cand premierul sovietic Nikita Hrusciov, cu ocazia unei vizite diplomatice in SUA a avertizat ca "Rusia este in proces de realizare a unei rachete balistice cu focos de hidrogen" care "poate lovi orice colt al lumii". Revista "Aviation Week" scria ca presedintele Eisenhower, senatorul Symington si scretarul Fortelor Aeriene, Quarles, toti au facut declaratii prin care isi exprimau credinta ca Hrosciov nu glumea.

Dezvaluirea programului sovietic a produs un soc in randul publicului american, si de asemenea printre reprezentantii Congresului, ambele categorii neavand acces la estimarile CIA. Eisenhower si Fortele Aeriene americane au crezut in declaratiile lui Hrusciov, de vreme ce estimarile CIA din 1954 prevedeau ca "exista dovezi concludente despre un interes sovietic postbelic in rachete dirijate si indicii ca URSS are un proces extins de cercetare si dezvoltare". Doar un an mai tarziu, in mai 1957, URSS a surprins SUA devenind prima tara care testa ICBM. Sursele serviciilor guvernamentale americane de informatii, au declarat presei ca sovieticii au realizat primul test de zbor al unui prototip de racheta cu raza intercontinentala. Drept consecinta, s-au simtit temeri in randul americanilor cu privire la o eventuala criza a rachetelor.

Aceste temeri erau justificate. Cele doua componente ale crizei erau avansarile sovietice in realizarea de ICBM-uri, si pe de alta parte intarzierile din programul american. In timp ce sovieticii ai lansat cu succes primul test cu ICBM, primul sistem experimetal american, racheta balistica intercontinentala American Atlas, inca astepta sa fie lansata pentru prima data. Infigand cutitul in rana, patru saptamani mai tarziu, primul test al rachetei Atlas a fost un esec total, intrucat racheta a explodat din motive necunoscute la doar cateva minute dupa lansare.

Dat fiind succesul aparent al lansarii primei rachete balistice sovietice - cu cel putin un an inaintea estimarilor serviciilor secrete americane - si avand in vedere esecul primei ICBM americane, temerile cu privire la o criza a rachetelor s-au raspandit rapid in randul presei, al decidentilor si al analistilor din cadrul serviciilor guvernamentale de informatii totodata.

Efectul Sputnik asupra crizei rachetelor nu trebuie subestimat. Se spunea ca Eisenhower era socat de "starea aproape isterica" care cuprinsese atat de repede aproape toata natiunea. Era ca si cand SUA "sintea ca a suferit un atac tip Pearl Harbor stiintific, care o lasase expusa unui atac sovietic cu rachete".

Ca de atatea ori in trecut, scopul administratiei de a limita cheltuielile pentru aparare intra in contradictie cu revelarea demonstratiilor neasteptate pana atunci, despre puterea stiintifica si militara a URSS.

Fortele Aeriene americane si liderii industriei de aparare au gasit un moment oportun in 1957, pentru a declara la nivel de Congres ca "se confrunta cu inevitabilele limitari sau eliminari ale unor programe de realizare a avioanelor de lupta si a rachetelor" din cauza "puternicei determinari a Administratiei de a nu depasi bugetul si nici limita nationala a datoriilor externe". Punctul de vedere pe care il exprimau era ca aceste reduceri de buget veneau intr-un moment in care securitatea nationala nu si le putea permite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.