Criza resurselor

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 142
Autor: Roxana Horea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rezervele de petrol ale Terrei nu sint pe terminate, iar pretul barilului nu se va mentine la cotele ridicate de acum pentru prea mult timp. Potrivit publicatiei "Foreign Policy", zacamintele de titei de pe planeta sint, intr-adevar, epuizabile, insa ele nu vor seca "in epoca noastra". Tehnologiile de extractie a aurului negru se modernizeaza in fiecare zi.
Astazi, aceasta cifra a crescut la 35 de procente, gratie utilajelor folosite. Chiar daca s-au facut progrese evidente in ceea ce priveste eficienta tehnologiei, un fapt ramine totusi clar: in prezent, doua treimi din petrolul aflat in zacamintele cunoscute ramine neexploatat. Potrivit "Foreign Policy", daca aparatura de extractie va continua sa se perfectioneze, aceasta cantitate va putea fi valorificata pe viitor. Ceea ce va oferi omenirii un surplus de titei deloc neglijabil.

Nici preturile extrem de ridicate la care s-a tranzactionat petrolul in ultima perioada nu reprezinta un motiv de ingrijorare. "Foreign Policy" sustine ca aceste costuri sint doar "rezultatul unui dezechilibru temporar intre cerere si oferta". Ele vor scadea de indata ce piata se va echilibra. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a ajuns inca sa produca titei la capacitate maxima.

Acest fapt ii ofera cartelului posibilitatea de a controla pretul petrolului pe piata in caz de nevoie. Arabia Saudita a actionat adesea ca element de balans si a "inundat" uneori piata cu surplusul sau de titei pentru a tine pretul in anumite limite. Un astfel de episod s-a consumat in anii 80, in timpul razboiului dintre Iran si Irak. In plus, o eventuala scadere a cererii din partea Chinei sau cresterea capacitatilor de productie intr-un anumit stat ar putea face ca pretul barilului sa cada vertiginos.

"Foreign Policy" considera ca nici setea de carburanti pe care o afiseaza China in ultimii ani nu trebuie sa alarmeze. Beijingul cumpara la suprapret tehnologie de extractie a petrolului din intreaga lume. Asta inseamna ca autoritatile chineze sint dispuse sa investeasca zeci de miliarde de dolari pentru a creste productia mondiala de titei. In prezent, China isi dezvolta astfel de facilitati de extractie in Ciad, Ecuador si Kazahstan.

Aceasta politica ar putea duce, pe termen lung, la scaderea costului pe barilul de titei, intrucit nevoia de import a Beijingului se va diminua pe masura ce China isi va produce petrolul din extractii proprii. In plus, Beijingul pare foarte interesat de descoperirea unor combustibili alternativi neconventionali, fapt ce ar putea imbunatati conditiile de mediu. Potrivit "Foreign Policy", nici teama Europei in fata "santajului energetic" al Rusiei nu e justificata.

In prezent, Moscova produce 10 milioane de barili de petrol pe zi, aproape la fel de mult ca Arabia Saudita. Nu va putea mentine insa aceasta productie la infinit. Rusia detine doar 5% din zacamintele de titei ale Terrei. Un procent infim in comparatie cu Regatul Saudit, care are un sfert din resursele mondiale de petrol. In aceste conditii, Moscova nu-si va putea folosi "arma energetica" prea mult timp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.