Cronicari

Trimis la data: 2007-10-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 2329
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 179
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului şi moralităţii prin mijloace umane, în sprijinul intereselor umane.(cel care a promovat pentru prima data aparteneta poporului roman la ginta latina).Axându-se pe capacitatea de autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum ar fi dependenţa de credinţă, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelaţii divine.
Grigore Ureche-cronica (Letopisetul Tarii Moldovei) fiind transimsa sub forma prelucrata cu o seama de interpolari , a lui Simion Dascalu.Textul asa cum il avem astazi , este precedat atat de predoslovia lui G Ureche cat si de cea a lui Simion Dascalu,destul de confuza si contradictorie ,permitand multiple si variate interpretari.
Sub semnul intrebarii sta inca data cand a fost scrisa aceasta cronica :catre sfarsitul vietii,dupa ce devenise mare vorinc al Tarii de Jos, cum este intitulat in predoslovie, sau a fost inceputa inainte ca autorul sa fi obtinut acest titlu dregatoresc?Exista opinii diferite cu privire la limba in care si-a scris Ureche cronica: in romaneste sau in limba latina, dupa o opinie mai veche reactualizata abia cu trei ani in urma.

Una dintre chestiunile cele mai discutate –fapt firesc prin amploarea pe care o comporta-este aceea a izvoarelor externe si interne utlizate de catre cronicar.
Dar ceea ce a atras mai mult interesul si preocuparea celor care s-au apropiat de aceasta opera,incepand cu primii i cititori avizati,cronicarii veacurilor al XVII-lea si al XVIII-lea,pana la ultimii specialisti din domeniul istoriei si istoriei literare,din zilele noastre, a fost amestecul nefast, in lucrarea conceputa si inchegata de Ureche ,al lui Simion Dascalu,cu interpolarile sale si indeosebi cu incalificabila „basna” privitoare la „ijderenia” moldovenilor din talharii veniti din teminitele Romei.Parerea noastra e ca s-a dat prea mult credit afirmatiilor acestui Simion cuprinse in cronica .in buna parte inventii personale ,exagerarii,ceea c a condus multe cercetari pe drumuri fara iesire si a dat nastere la ipoteze dintre cele mai hazardate.

Despre G Ureche putem spune ca afirma identitatea de origine si neam al romanilor si latinitatea limbii romane,mentionam ca nu scrie doar pentru a informa ci si pentru a educa : „ sa ramaie feciorilor si nepotilor ,sa le fie invatatura”; el simte nevoia respectarii adevarului istoric :”ca sa nu se ma aflu scriitor de cuvinte desarte,ci de dreptate”, aduce argumente lexicale in sprijinul romantitatii dar recunoaste si amestecul cu alte limbi si vorbeste pentru prima data de unitatea neamului.

In „ De neamul Moldovenilor” Miron Costin afirma responsabilitatea scrisului : „eu voi da seama de ale mele toate cate scriu”.Marturiseste ca a scris indemnat de nestiinta si de lipsa de informatii despre istoria noastra veche :” indemantu-m-au mai multu lipsa de stiinta inceputului acestii tari,de descalicatul ei cel din-tii,toate alte tari stiindu inceputurile sale.Laud osirdia raposatului Urechie-vornicul,carile au facut de dragostea tarii letopisetul sau insa acela de la Dragos-Voda,de discalecatul cel de al doilea al tarii acestiia din Maramorosu scrie.”Cronicarul deasemenea recunoaste ca s-a temut de povara unei astfel de munci :”se sparie gandul”.

In "De neamul moldovenilor", autorul considera ca "A lasa iarasi nescris, cu mare ocara infundat neamul acesta de o seama de scriitori ieste inimii durere. Biruit-am gindul sa ma apuc de aceasta truda, sa scot lumii la vedere felul neamului, din ce izvor si semintie sint lacuitorii tarii noastre..." Ca mai apoi sa sustina cu inflacarare dar si cu argumente bineintemeate ca "Cea mai stralucita dovada a acestui popor,de unde se trage ,este limba lui care este adevarata latina… Numele cel mai adevarat, autentic… este ruman sau rumanus, care nume acest popor l-a pastrat intotdeauna…"Miron Costin face aceasta afirmatie in rezultatul studiilor si a cunostintilor istorice si lingvistice,Cronicarii au avut o valoroasa contributie cu deosebire in domeniul istoric.

Ei au subliniat pentru prima data la noi necesitatea scrierii istoriei(“sa ramane feciorilor si nepotilor; sa le fie invatatura, despre cele rale sa se fereasca si sa se socoteasca, iar despre cele bune sa urmeze si sa invete si sa se indirepteze”-preciza Grigore Ureche).
Miron Costin afirma, cu convingerea omului integrat pe deplin constiintei de neam:”Letopisetele nu santu numai sa le citeasca omul, sa stie ce iaste rau si de ce sa se fereasca si ce va urma hie cine…”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.