Cu privire la estetica reprezentarii

Trimis la data: 2010-08-10 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Miebela Frosu Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
A devenit deja evident faptul, ca estetica reprezentarii care s-a afirmat la noi in ultimii cinzeci de ani, a avut nefasta menire de a conforma artele in favoarea slujirii ideologiei comuniste.Teoria reflectarii in arta a unei realitati cu obiectivizare socialista, a adus dupa sine subordonarea absoluta a actului creativ fata de o realitate contrafacuta, puternic ideologizata, a carei prezumptiva autenticitate nu putea deveni obiectul unor obiectii sau indoieli, decat cu riscul de a submina autoritatea ideologica.
Referate similare: Educatia estetica

Considerata de aceiasi autoritate ce stabileste masura adevarului, ca fiind ultima realizare in lantul teoretic a reprezentarii, aceasta "noua" pseudoestetica anihileaza ,,in nuce" logica mimesis-ului aristotelic, propunand un conglomerat de canoane irevocabile. Abrogandu-si aparenta aureolata a adevarului, estetica realismului socialist ii pune artistului la dispozitie cheia dobandirii acestuia, prin subordonarea totala a eu - lui sau creativ, fata de o realitate ce comporta prezumptios multitudinea straturilor politizate.

Se insinuiaza promitator, ca artistul care intelege adevaratul realism, nu se va lasa corupt de suprafata insuficienta a stratului empiric, patrunzand prin studiu si consecutiv adancimea esentelor si multitudinea configuratiilor existentiale. Acest demers de falsa cunoastere a unei realitati contrafacute , inculcata constiintei artistului, utilizeaza tendentios mecanismul reprezentarii: verbul a reprezenta presupune ca reprezentatul sa se situeze inevitabil in afara eu-lui artistic, fortandu-l sa ramana intr-o stare de adulatie in fata autoritatii, singura capabila sa dea masura dezlegarii sensurilor, in care se inscrie reprezentarea.

In asa fel, personalitatea artistului, care trebuie sa ramana creativa pentru realizarea actului artistic, se vede strivita prin logica implacabila a actului imitativ, care acorda primordialitate ontologica obiectului reprezentarii in defavoarea imaginatiei artistice sau a fanteziei creatoare.Doctrina reprezentarii, presupune ca realitatea reprezentata sa preexiste actului creativ. De fapt, vizualizarea obiectului reprezentarii ce ghideaza conformarea caracterului veridic, nu aduce in enclavele constiintei decat date confirmative in favoarea unui dat deja constituit si afirmat de autoritatea prezumptiva a cognoscibilitatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.