Cucerirea Daciei

Trimis la data: 2007-01-12
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 20
Autor: Razvan Soreanu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 187
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adopţiunea si apoi moartea lui Nerva l-au surprins pe Traian în provinciile germanice, rămânând la frontierele de pe Rin, din Pannonia si de pe Dunăre până spre sfârşitul anului 99. Aceasta lunga staţionare la frontiere a pregătit expediţiile sale de mare anvergura.
Înainte de a se întoarce la Roma, în iarna 98-99 e.n., Traian începe un turneu de inspecţie, pe frontiera danubiana. În "Panegiricul" sau, publicat în timpul si după primul război dacic, Pliniu subliniază ca astfel Traian intimida pe Decebal si îi zadarnicea orice plan de noua acţiune ofensiva.

În realitate, Traian urmarea, mai ales, sa verifice si sa consolideze capacitatea de lupta a legiunilor staţionate în zona danubiana. Patru dintre acestea se aflau în Pannonia (I Adiutrix, XII Gemina, XIV Gemina, XV Apollinaris), trei în Moesia Superioara (IV Flavia, II Adiutrix, VII Claudia) si încă doua în Moesia Inferioara (I Italica si V Macedonica). Traian inspectează taberele acestor legiuni, forţele auxiliare si fortificaţiile de la frontiera.

Totodată, el întreprinde lucrări importante, cum ar fi: construirea sau numai terminarea construirii şoselei de pe malul sudic al Dunării, la Cazane, care prelungea de fapt unele amenajări rutiere mai vechi. Cum atesta vestita inscripţie "Tabula Traiana", aceasta sosea s-a realizat prin tăierea unor bucati de stânca iar podeaua sa a fost susţinuta de console de lemn fixate în malul pietros. Noi fortificaţii au fost ridicate în mai multe locuri.

Toate aceste acţiuni făceau parte dintr-un plan de pregătire a vastei campanii întreprinse împotriva dacilor. Nici chiar declaraţiile de pace, menţionate de Pliniu nu puteau înşela pe nimeni.

PRIMUL RAZBOI DACIC
Cauze:

- intenţia lui Traian de a spăla presupusa ruşine rezultata din tratatul încheiat între Domitian si daci.
- Pliniu se refera la dispreţul dacilor fata de Imperiul Roman, prilejuit de stipulaţiile tratatului, lucru dovedit de incursiunile în teritoriile romane.

- de asemenea, Criton semnalează ca Decebal umilise pe romani prin încheierea pacii din 89 e.n., considerând acest lucru ca pricina fundamentala a războiului lui Traian si a cuceririi regatului dac. Decebal a folosit clauzele tratatului pentru a-si spori capacitatea de lupta. Astfel el a atras în rândurile armatei dace un număr mare de transfugi recrutaţi dintre militarii romani cei mai destoinici.
Dacii si-au fortificat puternic cetatile si au fabricat maşini de lupta eficace. Armata daca, pregătita de militari romani, deprindea tactica de lupta romana.

Cauzele imediate ale cuceririi Daciei sunt:
a) de ordin politico-militar;
b) de natura economica.
a) Cauze de ordin politico-militar.

- statul dac devenise prea puternic pentru ca romanii sa mai poată asigura securitatea deplina a frontierei danubiene.
- Traian avea intenţia de a fauri în Europa estica o latinitate puternica, replica a celei create în Occident de Caesar si de August, Dacia urmând sa devină un bastion avansat al acestei latinitati, în mijlocul vecinilor aprigi ai romanilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.