Cugetari si ganduri ale parintilor

Trimis la data: 2010-04-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 0
Autor: Mircea Diacon
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cele ce urmeaza au fost selectate si traduse din florilegiul de limba latina al lui Thomas Hibernicus (vezi bibliografia generala), cu dorinta de a oferi o lectura placuta, dar si o completare necesara la cele cuprinse in capitolele precedente; alegerea s-a oprit, desigur, doar la aut orii crestini propriu-zisi, de limba latina. Domeniile de referinta fiind nenumarate, am ales doar cateva.
1. Pacatele
Ambitia bogatiilor si odioasa laudarosenie a ingamfarii ii fac pe oameni sa staruie in dusmanie; doar cruzimea este cea care il urmareste si pe cel fara avere si pe cersetorul caruia nu i se cere onoare si nici nu-i da tarcoale nemasurata usurinta de a face orice.
(Cassiodor)
Veninul nu se ofera decat in pocale unse cu miere pe margine: la fel si viciile raman aparent neobservate in umbra sau sub infatisarea virtutilor.
(Ambrozie al Milanului)

Cuvintele au fost atribuite nu pentru ca oamenii sa se insele intre ei, ci pentru ca fiecare dintre ei sa-1 instiinteze pe semenul sau de ceea ce cunoaste, de faptuirile sale; asadar, a folosi cuvantul spre a insela, adica pentru altceva decat i-a fost atribuit omului, este un pacat.
(Grigore cel Mare)

E mai usor sa te feresti cand motivul fricii e vizibil; si la lupta iti prestabilesti mai putine cand adversarul se arata pe fata; trebuie insa si sa te temi si sa te feresti de dusman,
atunci cand acesta rapeste pe ascuns sau, inseland sub chipul pacii, serpuieste prin locuri ascunse; de aici isi si primeste numele de sarpe.
(Ciprian al Cartaginei)
Eretic este cel care, pentru un interes de moment si de dragul puterii si al supremei sale glorii, emite pareri noi si false sau le si urmeaza.
(Augustin)

Eretic este acela care apara cu tenacitate perfidia bine gandita a unei noi erori.
(Augustin)
Cel care omoara un raufacator, fara judecata publica, va fi judecat ca si criminal, cu atat mai mult cu cat nu s-a temut sa nesocoteasca o putere ce nu i-a fost lui lasata de la Dumnezeu.
(Augustin)

Diavolul este numit ucigas, dar nu inarmat cu sabie; el nu a venit incins cu arma la brau, ci a semanat cuvantul si astfel continua sa ucida. Asadar sa nu crezi ca nu trebuie sa te socotesti ucigas cand iti indemni cu rautate fratele.
(Augustin)

Ucidem cu fiecare zi pe masura ce, amortiti si tacuti privim zilnic cum mergem catre moarte.
(Grigore cel Mare)
Nu este implicat cel care ucide, daca altcineva va arata pe fata ca uneori si cel nepatat trebuie sa ucida.
(Cassiodor)
Daca acela care nu a dat din al sau, este ars in flacari, unde va trebui oare asezat cel ce s-a napustit peste al altuia?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.