Cultele religioase in Dacia romana si postromana

Trimis la data: 2012-03-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Munteanu Ionela
Dimensiune: 40kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe cit de bine cunoscuta documentar si arheologic este Dacia in perioada romana, pe atit de obscura devine ea in perioada postromana. "Epoca barbara" a migratiilor este una dintre cele mai nebuloase si mai fascinante perioade din istoria noastra. Dupa retragerea aureliana, Dacia s-a transformat intr-un no man 's land, asupra localnicilor abatindu-se valuri continue de populatii de cele mai felurite origini. Unul dintre primii cercetatori care s-a apropiat de acest melting pot cultural a fost Alexandru Odobescu, considerat, alaturi de B. P. Hasdeu, drept unul dintre intemeietorii arheologiei, respectiv ai istoriografiei, romanesti1.
Abordind descoperirile arheologice pe baza unei metode comparatist-analogice, ce nu avea inca rigoarea metodei tipologice a lui Oskar Montelius, Odobescu a reusit totusi sa faca o prima radiografie, neasteptat de exacta, a acestei perioade atit de importante in configurarea profilului spiritual al protoromanilor.
intr-o Conferinta rostita la Ateneul Roman la 17 decembrie 18722, Alexandru Odobescu imparte monumentele arheologice descoperite in tara noastra in patru grupuri, ce corespund urmaAZtoarei cronologii:

1) "Periodul preistoric": de la origini pina la cucerirea Daciei (sec. II); 2) "Periodul roman": de la Traian pina la retragerea aureliana (sec. III); 3) "Periodul barbar": de la retragerea aureliana la intemeierea statelor romanesti (sec. XII); 4) "Periodul romanesc": de la "descalecat" pina in prezent, in mare, cronologia este exacta, chiar daca intre timp decupajul istoric a fost oarecum modificat si puternic nuantat, mai ales in ceea ce priveste "periodul preistoric"3, care a fost limitat pina la venirea triburilor indoeuropene ale traco-geto-dacilor, in preajma anului 2000 i.e.n.

Intervalul care ne intereseaza cuprinAZde "periodul roman" si inceputul "periodului barbar", deci a epocii prefeudale a migratiilor. El delimiteaza populatia romaniAZzata din Dacia, din secolul II pina in secolul VI, de dinainte de venirea slavilor. Principalele invazii din aceste secole au fost cele ale gotilor, hunilor, gepizilor si avarilor, iar profilul religios al perioadei poate fi reconstituit prin conjugarea cultelor din peAZrioada daco-romana cu cele ale triburilor germanice si turanice invadatoare.

Asupra acestui interval se concentreaza cele mai importante contributii arheologice si istorice ale lui Odobescu. Chiar daca el nu si-a propus niciodata sa elaboreze un tablou exhaustiv al perioadei, in scrierile sale sint diseminate suficiente informatii si analize, din care sa poata fi schitat un portret robot cu trasaturi esentializate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.