Cultura Ovazului

Trimis la data: 2007-02-28
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 1861
Autor: Liviu Besliu
Dimensiune: 85kb
Voturi: 158
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Particularitatile agrobiologice si importanta ovazului au determinat raspandirea cultivarii acestei specii in zonele cu climat mai umed si racoros, de pe toate continentele. In tara noastra, in ultimii ani, ovazul este cereala paioasa de primavara cea mai cultivata, suprafata fiind in jur de 100 000 ha.
Valoarea economica si furajera a ovazului este data de urmatoarele insusiri:
- sub forma de boabe, ovazul este un furaj concentrat foarte important in hrana animalelor, mai ales in alimentatia cabalinelor, a tineretului si a celor de reproductie;
- boabele de ovaz au un continut relativ ridicat in proteine (10-17%), in extractive neazotate (54-62%), in grasimi (4,3-6,9%), iar valoarea nutritiva a unui kg de ovaz este de 1 UN;
- pentru productia de masa verde sau fan se cultiva in amestec cu mazarea sau mazarichea de primavara, formand borceagurile de primavara;
- paiele si pleava de ovaz au valoare furajera mai mare decat a celor de grau si secara (100 kg de paie are 38 UN);
- in hrana oamenilor, ovazul se utilizeaza sub forma de grisuri, fulgi de ovaz, faina, mai ales in alimentatia copiilor si a celor cu regim dietetic;
- in regiunile colinare ovazul se foloseste ca planta protectoare pentru trifoiul rosu.

2. Insusiri morfologice si fiziologice
Dintre cerealele paioase (grau, orz, secara), ovazul are cel mai dezvoltat sistem radicular si o mare capacitate de valorificare a elementelor nutritive din compusii grei solubili ai solului.
Aparatul vegetativ este format din tulpini cu inaltime de 80-120 cm, formate din 5-8 internoduri, cu ligula bine dezvoltata si fara urechiuse.

Inflorescenta este de tip panicul, cu 3-9 etaje de ramificatii. Spiculetele sunt formate din 2-3 flori, acoperite cu glume mari, din care a treia, de regula, este sterila. Fructul este o cariopsa, care, la maturitate, ramane imbracat in palee, fara a fi concrescuta cu bobul ca in cazul orzului.

3. Sistematica si soiuri
Ovazul apartine genului Avena, care cuprinde mai multe specii (Avena strigosa Schrech - ovazul nisipurilor, Avena barbata Pott. - ovazul salbatic barbos, A. Ludiviciana Gill. et. Magne., Avena byzantina Thell., Avena fatua L. - odosul) din care importanta agronomica are Avena sativa L., raspandita pe toate continentele. Soiurile de ovaz cultivate in tara noastra sunt: Cary, Mures, Somesan.

4. Cerintele fata de factorii de vegetatie.
Temperatura minima de germinatie a boabelor este de 2-3 0C, ovazul avand cerinte moderate fata de caldura, dar mult mai ridicate decat la orz. Ovazul de toamna nu rezista la temperaturi mai mici de -10 0C in timpul iernii, ceea ce determina o arie restransa de cultura a acestor forme.

Cerintele fata de umiditate sunt ridicate, coeficientul de transpiratie fiind de cca 500. aceasta face ca in verile secetoase, ovazul sa sufere mai mult decat alte specii de cereale paioase. Fata de sol ovazul are cerinte reduse, aceasta datorita sistemului radicular bine dezvoltat. Cele mai bune rezultate se obtin pe solurile lutoase si luto-nisipoase, cu ph-ul de 5,5-6,8, cum sunt cernoziomurile sau brun-roscate de padure. De asemenea, ovazul realizeaza productii bune si pe solurile argilo-iluviale acide.

5. Zonele de cultivare
Zonele cele mai favorabile pentru cultura ovazului sunt: Podisul Transilvaniei, Campia de Vest, Podisul Getic si depresiunea Jijiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.