Cultura ecologica de porumb

Trimis la data: 2010-06-22 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Arsene iliuta Dimensiune: 36kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Porumbul este o importantă plantă adusă din lumea nouă în lumea veche, omul contribuiind în cea mai mare măsură la transformarea ei într-o plantă foarte productivă.Importanţa porumbului în hrana omului este binecunoscută ca şi aceia în furajarea animalelor şi pentru industrializare.În alimentaţia omului boabele “degerminate” prin măcinare uscatărealizează făină, fulgi de porumb, alimente pentru copii, iar prin măcinare umedă (bobul cu embrion), se realizează, pe lângă produsele enumerate şi sirop bogat în fructoză, bere, înlocuitori de cafea, amidon, glucoză, dextroză, etc.

Fie că este cultivat pentru boabe, fie că este cultivat pentru furaj, porumbul are aplicaţii limitate în sistemele organice, din cauza necesităţilor sale nutritive ridicate, a problemelor de control al buruienilor şi din cauza riscului de eroziune. Acesta dă totuşi ocazia unei pauze între cereale păioase, deoarece nu este sensibil la aceleaşi categorii de boli şi dăunători.

Porumbul poate ajuta în acelaşi timp la controlarea nematozilor de la sfecla pentru zahăr. Într-un sistem organic, porumbul ar trebui să fie fertilizat cu îngrăşăminte verzi, aplicate în luna aprilie, cu scopul de a se putea folosi de substanţele nutritive şi de a preveni scurgerea acestora. Cerinţele ridicate de substanţe nutritive ale porumbului ne arată că este necesară folosirea unui îngrăşământ pentru această cultură.

Acest lucru poate implica aplicarea a 20-30 t/ha gunoi de grajd bine fermentat, atunci când se ară şi ulterior, acoperirea foarte bună a suprafeţei cu nămol. Porumbul se seamănă în luna aprilie iar la 5-6 zile de la semănat, terenul se poate grăpa deoarece germenii sunt la doi centimetri adâncime în sol.

Lucrările ulterioare cu cultivatorul aerisesc solul, mineralizează azotul şi ajută la menţinerea sub control a buruienilor dintre rânduri. Buruienile de pe rând sunt încă o problemă importantă, deşi se distrug prin praşilele dintre rânduri sau prin pliviri. Există o gamă largă de culturi potrivite pentru semănarea printre rândurile de porumb.

Astfel, trifoiul are un efect eficient în controlul buruienilor, concurează bine cu porumbul şi fixează cantităţi mari de azot în sol. În general plantele care cresc repede fac faţă porumbului şi suportă mai uşor umbrirea.

Cultivarea împreună cu leguminoasele pentru boabe serveşte unui scop similar iar cercetările au arătat că această practică măreşte producţia totală în comparaţie cu porumbul şi fasolea cultivate în ani separaţi, deşi producţia de porumb creşte pe seama scăderii celei de fasole.

Tehnologia de cultivare
Condiţiile climatice şi cele edafice din majoritatea zonelor ţării noastre şi potenţialul productiv al hibrizilor din cultură, în condiţiile aplicării unor tehnologii moderne de cultivare, pot asigura realizarea unor recolte la nivelul celor mai avansate ţări ale lumii.


Rotaţia
Porumbul este mai puţin pretenţios faţă de planta premergătoare. Rezultatele cele mai bune se obţin după leguminoasele anuale pentru boabe şi furajere, după care urmează, cerealele păioase de toamnă, inul, cânepa, cartoful, sfecla şi floarea-soarelui.

Lucerna, dintre leguminoasele perene, deşi asigură importante cantităţi de azot (120 - 160 kg/ha) şi contribuie la refacerea structurii, datorită consumului mare de apă, nu este considerată o premergătoare potrivită pentru porumb în zonele mai secetoase, fără condiţii de irigare.

Porumbul nu se poate cultiva după sorg şi iarbă de Sudan.
Monocultura, de porumb în ţara noastră s-a extins pe solurile fer¬tile, mai joase, cu apa freatică la mică adâncime, supuse în primăverile mai ploioase excesului temporar de umiditate – terenuri pe care grâul nu le valorifică în aceeaşi măsură ca porumbul.

Se poate aprecia, însă, că prin monocultura prelungită se reduce conţinutul de humus, se degradează structura, are loc o acidifiere progresivă a solului, se epuizează solul în macroelemente şi unele microelemente, se înmulţesc bolile şi dăunătorii specifici.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.