Cultura

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.09 / 10
Downloads: 38
Autor: Mariana Nitescu
Dimensiune: 30kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
4.1.Ce este cultura?
Termenul de cultura vine din latinescul "colo, colere" care semnifica a lucra pamantul, a locui. Sensul lui primar desemna activitati agricole si a fost utilizat cu acest sens din secolul XI pana in secolului XIX, in paralel cu acceptiunea data de umanismul renascentist (sec. XVI) de cultura a spiritului.Pana astazi, literatura de specialitate a inregistrat un numar mare de semnificatii ale acestui termen si un numar si mai mare de definitii : sociologul francez A. Moles sustine ca ar exista aproximativ 250 de definitii ale culturii.
In limbajul curent, adesea, termenul sugereaza o forma superioara de arta : opera, teatru, coregrafie etc. Se considera ca o persoana este culta atunci cand detine cunostinte despre arte si este capabila sa faca aprecieri fondate referitoare la creatiile artistice, este rafinata, are gust si bune maniere. Acesta este un sens restrictiv : nu orice om este cult si nu orice produs al activitatii sale este un act de cultura.

Acesta este si punctul de vedere al lui J. Szczepanski, care tine sa precizeze ca " nu toate produsele omului reprezinta cultura lui, ci numai cele superioare, produse oarecum dezinteresat, pentru ele insele, deci stiinta, arta, religia, ideile politice si sociale, obiceiurile nobile - intr-un cuvant, produsele superioare ale spiritului care necesita cultivarea mintii, tendinta realizarii unor scopuri mai inalte decat simpla satisfacere a nevoilor biologice".1

Conform semnificatiei intilnite in vorbirea curenta, cultura este o caracteristica a individului, nu a societatii. Majoritatea sociologilor si antropologilor se delimiteaza de acest inteles in favoarea unuia mai larg, mai cuprinzator. Astfel, E.F.Tylor (1871) desemna prin cultura "ansamblul complex al cunostintelor, credintelor religioase, al artei, moralei, obiceiurilor si al tuturor celorlalte capacitati pe care le dobandeste omul ca membru al societatii".

In sociologie si antropologie - asa cum sustine si Marvin Harris, termenii de cultura, societate si, uneori, etnologie, isi disputa preeminenta.Kluchohn (1949) confera si el culturii intelesul de fenomen social, definind-o intr-o formula succinta ca "mod distinct de viata al oamenilor, model de a trai".In viziunea lui Ralph Linton, cultura este de asemenea o caracteristica a societatii, nu a unui individ. Ea reprezinta tot ceea ce se invata in cursul vietii sociale si este transmis din generatii in generatii ; cu alte cuvinte, este "ereditatea sociala a membrilor unei societati".

In alta ordine de idei, unele definiti au pus accentul mai mult pe sensul obiectiv al culturii (cultura materiala sau civilizatie), altele pe sensul subiectiv al culturii (cultura spirituala, cunostinte, valori, simboluri etc.).Wisller, dimpotriva, ia in calcul multiplelele dimensiuni ale culturii, distingand in cadrul ei urmatoarele trei diviziuni : "trasaturi materiale", "activitati sociale" si "idei".

Aspectele materiale si nemateriale ale culturii au fost evidentiate si de sociologul american N. Goodman (1982) atunci cand o definea ca fiind "mostenirea invatata si socialmente transmisa, a obiectelor facute de om, a cunostintelor, a parerilor, a valorilor si a perspectivelor care asigura membrilor unei societati unelte pentru a face fata problemelor curente".2 Cu alte cuvinte, pe scurt, cultura organizeaza viata sociala si-i da forma.

In aceeasi perspectiva se inscrie si opinia lui M.J. Herscovitz conform careia cultura reprezinta " totalitatea valorilor materiale si spirituale create ... in procesul istoric de afirmare a omului ca om, proces care evidentiaza progresul omenirii in cunoasterea, transformarea si stapanirea naturii, a societatii si a cunoasterii insasi".3
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.