Cultura inalta si cultura populara alternativa, contracultura, subcultura

Trimis la data: 2010-08-27
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin taune
Dimensiune: 13kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modernitatea creeaza o dislocare profunda prin diferenta dintre cultura inalta (cultura elitei) si cultura populara. Cele doua straturi ale culturii au existat pentru o lunga perioada de timp distinct separate, fara ca separarea lor sa devina ostentativa si profitabila pentru cultura in acelasi timp. Clivajul dintre cultura populara si cea inalta inseamna despartirea dintre doua tipuri de cititori si de asemenea o diferenta a mijloacelor tehnologiei culturale. Nu vom insista asupra explicitarii celor doua concepte, dar trebuie sa admitem ca dezvoltarea culturii in modernitate s-au creat diviziuni intre cultura de specialitate, si aceea care a ramas pentru un public larg.
Separarea celor doua tipuri de cultura demonstreaza procesul dinamic a compartimentarilor culturale, de faurire de noi misiuni pe care le atribuim culturii in procesul de secularizare. O asemenea misiune este aceea de a privi educatia ca pe un drept pe care societatea il acorda, din perspectiva legitimarii si distribuirii acestei functii membrilor comunitatii moderne.

Spunem "distribuire" a functiei culturale deoarece cultura nu insemnat doar stocare a informatiei (vezi, ideea de putere a culturii la Bacon), ci si descrierea unui anumit model cultural prin distribuirea participarii ori restrangerea acesteia la un cerc riguros controlat. Stocarea intr-un anumit mod al informatiei culturale determina strategiile de schimbare ale societatii moderne. Exemplul stiintelor noi continua intr-un ritm accelerat experimentalismul culturii moderne, secularizate. Intelesul de cultura inalta acopera si un scenariu de putere pe care elita il acorda acestei puteri.

Cultura inalta s-a format prin prin consecintele diviziunii muncii, si mai apoi prin dezvoltarile ulterioare ale tehnologiei culturale. Cultura inalta a insemnat de asemenea un anume grad de initiere si esoterism cultural. Odata cu societatea capitalista si cu nevoile de culturalizare ale acesteia, cultura de masa a ridicat probleme noi, prin diviziunile pe cale le-a adus in favoarea dezvoltarilor separate.

Cultura inalta inseamna tot mai mult o cultura specializata, in timp ce cultura populara a devenit la randul ei distribuita in diferite sectoare, dominate de acelasi grad al accesibilitatii si divertismentului.nu se mai poate sustine insa ca disinctia intre cele doua tipuri de cultura rezista in actualitate, ca nu se fac adesea incursiuni dintr-un domeniu in altul, astfel de exemple existand de pilda cazul literaturii, muzicii, picturii, mai cu seama.

Trebuie sa avem in vedere ca distribuirea functiilor si misiunilor culturii au fost dintotdeauna un act de putere. Chestiunea poate fi inteleasa ca diferenta a ceea ce numim caracterul esoteric si cel exoteric al culturii, ambele necesare organicitatii acesteia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.