Cultura institutionala, cu aplicabilitate in Scoala Romaneasca

Trimis la data: 2011-04-18
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 255
Autor: Manea Nicoleta
Dimensiune: 59kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Aspectele personale, scurta caracterizare
O prima etapa in redactarea acestui referat, are in vedere prezentarea unor aspecte ce tin de propria persoana, o scurta caracterizare. Apoi prezentarea scolii in care ne desfasuram activitatea, si cateva idei care sa exprime motivatia alegerii temei referatului, prezentarea temei referatului , si cateva concluzii finale.
2. Motivatia alegerii temei
In acest referat "Cultura institutionala", voi vorbi tocmai despre generalitati legate de ceea ce inseamna cultura institutionala, voi face referire chiar la notiunile introductive in ceea ce priveste acest subiect, identificarea unor trasaturi specifice culturii organizatiei scolare.

Motivatia alegerii acestei teme este aceea ca am vrut sa-mi insusesc bazele acestui subiect, si in urma acestui curs, sa raman cu niste idei principale despre ceea ce inseamna cultura in institutii, si mai ales in ceea ce priveste institutia de invatamant.Un alt motiv pentru care am ales aceasta tema, este sursa bibliografica, lucrarile diverse pe care le-am avut la dispozitie pentru acest subiect, si mai mult decat atat, lucrarea "Management si cultura institutionala" care este lucrarea de referinta a acestui eseu.

Cunoasterea culturii organizationale este necesara si utila deoarece constituie, probabil unicul si cel mai folositor element anticipativ, pe termen lung al unei organizatii. Pentru cineva din exterior si chiar din interior poate fi dificil sa patrunda in cultura organizatiei deoarece aceasta este deseori considerata drept un univers de convingeri, valori si conceptii care rareori este declarat sau supus chestionarii, mai ales de cei care au o experienta limitata in privinta altor organizatii sau culturi. Cu toate acestea intelegerea si cunoasterea culturii organizationale este esentiala in situatiile in care este nevoie sa se adapteze unor conditii de schimbare.

3. Cultura institutionala
Cultura institutiei scolare cuprinde ansamblul produselor artificiale a valorilor si conceptelor de baza, a modurilor de gandire si comportament acceptate general in activitatea noastra ca baza comuna de actiune; valorificarea experientelor si a traditiilor proprii.( Maior C. , (2009) - Management si cultura institutionala - Editura "Vasile Goldis " University Press)

Ea este mediul care poarta mesaje si in care se realizeaza relatii interpersonale si intergrupale. Cultura se bazeaza pe credinte, valori si comportamente considerate adecvate de membrii acesteia. Cultura poate cauza parasirea institutiei de catre angajati sau ii poate face pe acestia sa se comporte in mod consecvent cu distinctie. (Allport, Gordon, Structura si dezvoltarea personalitatii, Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1991).

In institutiile complexe pot coexista mai multe culturi, fiind posibil ca fiecare departament sa aiba un tip diferit de cultura. Institutiile scolare fata de alte institutii pot avea culturi diferite in diferite sectoare, acestea fiind numite subculturi ( sectorul administrativ, sectorul didactic, sectorul elevilor) . Dupa marimea institutiei scolare numarul de subculturi poate creste.

Cultura centrata pe putere este frecvent intalnita in institutiile mici, in unele companii comerciale si financiare precum si in unele sindicate, organizatii politice si grupuri de presiune cu unica orientare. Este cazul unor scoli, in general de dimensiuni mici, conduse de directori cu ,,har" si care pot fi identificate cu persoana acestuia.

O astfel de structura este redata grafic sub forma unei retele concentrice asemanatoare unei panze de paianjen, cu o sursa de putere centrala, cu linii de forta si influenta exercitate radial spre (Charles Handy- ,, Understanding Organizations" , Penguin Books, Harmondsworth, Middlesex, England, 1985, pag. 188- 196) exterior de la sursa centrala. Puterea si influenta sunt centrate pe o singura persoana sau un grup de persoane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.