Cultura piersicului

Trimis la data: 2012-02-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Palagiu marian
Dimensiune: 113kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Piersicile sunt foarte mult solicitate de consumatori, atat ca fructe proaspete cat si prelucrate in diferite produse. Pentru multe popoare din zonele cu climat rece, ele sunt considerate delicatese, fructe exotice.Cererea mare pentru aceste fructe este determinata de insusirile lor calitative si tehnologice finetea pulpei, aroma specifica, continutul bogat in zahar, aciditate si alte substante utile organismului.Valoarea alimentara a piersicilor rezulta din compozitia lor completa si echilibrata apa 82,6-91,4, substanta uscata 10,0-21,5 g, zahar total 6,38-14,7 g, aciditate 0,22-0,95g, substante proteice, substante pectice, substante minerale (P, K, Mg, Fe), celuloza.
In tara noastra, cultura piersicului este foarte veche, fiind introdusa de greci sau romani, la inceput ca pomi izolati, apoi in culturi organizate. Intre anii 1970-1990 aceasta cultura s-a extins foarte mult ajungand la 11 mii hectare, cu o productie de circa 80 mii tone. Dupa anii 1990, si cultura piersicului a cunoscut un declin accentuat, productiile situandu-se in jur de 18000tone.

Cea mai mare productie in Romania este obtinuta in cele doua judete, Constanta si Bihor (peste 50%), dar sunt conditii ca aceasta specie sa fie cultivata in majoritatea zonelor pomicole ale tarii unde factorul temperatura nu este limitativ. Piersicul creste bine in zone cu temperaturi medii anuale intre 10-11,5ÂșC.Piersicul, in Europa se cultiva in majoritatea tarilor dar marea productie europeana de circa 4 milioane tone se obtine in cateva tari si anume Italia, Spania, Grecia, Franta, Moldova si Romania.

Pe continentul Asiatic suprematia o detine China. Ca obiective principale mondiale se vor cauta sa se obtina soiuri cu rezistenta la ger, la boli, soiuri mai timpurii si soiuri mai tarzii cu fructe mari, peste 70gbuc, si o culoare atragatoare. Pe plan mondial, numarul de soiuri de cais si piersic depasesc circa 6000 de soiuri.II.2.Reactia mediului de cultura si importanta sa agrochimica.

Solul este principalul factor de mediu de care depinde
productia de fructe in cazul in care conditiile cerute de specie, de soi, si portaltoi sunt asigurate.Piersicul se preteaza pe solurile lutoase, acestea sunt cele mai potrivite pentru cultura pomilor, prin faptul ca permit o buna dezvoltare a sistemului radicular, pot inmagazina si pastra apa , permitand in acelasi timp infiltrarea excesului de apa, sunt bine aerate, se incalzesc usor si contin suficiente substante nutritive.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.