Cultura plantelor industriale

Trimis la data: 2015-07-22
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefana_P
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din in se obtin fibre valoroase, din care se fabrica tesaturi valoroase, cunoscute inca din antichitate, bune conducatoare de caldura si rezistente in timp. Din seminte se extrage si ulei folosit in industria de lacuri si vopsele. Resturile vegetale ca fibrele scurte, pleava, puzderiile se utilizeaza in hrana animalelor, la fabricarea hartiei si placilor. Se recomanda drept combustibil pentru incalzirea serelor din plastic cu sobite mici din metal.
Zonarea ecologica. Cultura inului este concentrata in zonele subcolinare si depresiunile intra si submontane, foarte favorabile sau favorabile, mai ales in nord - vestul Transilvaniei. Se aleg solurile profunde (cernoziom, brun, roscat de padure), cu fertilitate ridicata sau medie, neutre sau slab acide, asigurate cu apa din precipitatii. Locul in asolament. Ca plante premergatoare se prefera cerealele de toamna, leguminoasele si porumbul.

Cultura poate reveni pe aceeasi tarla dupa 5 - 6 ani. Este o planta buna premergatoare culturilor agricole si desigur pentru cereale in cadrul rotatiei. Nu se cultiva dupa cartof, sfecla de zahar atacate de putregai. Particularitati biologice. Inul (Linum usitatissimum) face parte din familia Linaceae si se prezinta ca o planta ierboasa, cu o tulpina

scurta sau inalta, ramificata, la care lungimea tehnica (partea neramificata)este cea mai bogata in fibre (fig. 8.1). Perioada de vegetatie este de 90 - 100 zile si necesita pentru parcurgere de la rasarirea la recoltare 1400 - 1800o C, iar in timpul maturitatii 700 - 900 oC. La temperatura zilnica de +14o C are loc inceputul cresterii intense. Pentru inflorit si coacere au nevoie de +17o C.

Este o planta pretentioasa fata de umiditatea din sol si din aer. Nu poate suporta seceta cu temperaturi tropicale. Are pretentii moderate fata de elementele nutritive. Semanatul. Se va folosi samanta cu valoare culturalaridicata in prealabil va fi tratata pentru prevenirea si combaterea puricilor inului. Semanatul se executa cand in sol temperatura atinge 4 - 6 oC, la 5 cm adancime, ramanand constanta 3 - 4 zile sau cu tendinta de crestere.

Norma de samanta se calculeaza astfel incat sa se realizeze 2200 -2400 b.g./m2. Distanta dintre randuri va fi de 6 - 7 cm, iar adancimea de insamantare de 2 - 3 cm, pentru a asigura o rasarire uniforma si o densitate normala. Se folosesc semanatorile SZL si SUP.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.