Cultura plantelor industriale

Trimis la data: 2009-03-06
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 1356
Autor: Alecsutza688
Dimensiune: 11kb
Voturi: 79
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cultura inului este concentrata în zonele subcolinare si depresiunile intra si submontane, foarte favorabile sau favorabile, mai ales în nord – vestul Transilvaniei. Se aleg solurile profunde (cernoziom, brun, roscat de padure), cu fertilitate ridicata sau medie, neutre sau slab acide, asigurate cu apa din precipitatii.
Locul în asolament. Ca plante premergatoare se prefera cerealele de toamna, leguminoasele si porumbul. Cultura poate reveni pe aceeasi tarla dupa 5 – 6 ani. Este o planta buna premergatoare culturilor agricole si desigur pentru cereale în cadrul rotatiei. Nu se cultiva dupa cartof, sfecla de zahar atacate de putregai. Particularitati biologice. Inul (Linum usitatissimum) face parte din familia Linaceae si se prezinta ca o planta ierboasa, cu o tulpina

scurta sau înalta, ramificata, la care lungimea tehnica (partea neramificata) este cea mai bogata în fibre (fig. 8.1). Perioada de vegetatie este de 90 – 100 zile si necesita pentru parcurgere de la rasarirea la recoltare 1400 – 1800o C, iar în timpul maturitatii 700 – 900 oC. La temperatura zilnica de +14o C are loc începutul cresterii intense. Pentru înflorit si coacere au nevoie de +17o C. Este o planta pretentioasa fata de umiditatea din sol si din aer. Nu poate suporta seceta cu temperaturi tropicale. Are pretentii moderate fata de elementele nutritive.

Soiurile
Catalogul oficial recomanda 26 de soiuri, din care numeroase sunt de provenienta româneasca si ele au fost zonate în câteva judete. Se pot retine unele soiuri: Codruta, Mures, Rans, Rolin (pentru judetele Mures, Satu Mare), Sumuleu.

Pregatirea terenului
Fertilizarea cu îngrasaminte chimice este moderata. Azotul se aplica în doze de 60 – 90 kg/ha si fosforul 40 kg/ha conform normelor uzuale. Aratura de baza se va executa la adâncimea de 20 – 25 cm, cu plugul în agregat cu grapa stelata si se va întretine curata de buruieni prin 1–2 discuri, cu discul echipat cu grapa cu colti si lama nivelatoare.

În primavara se va lucra cu grapa cu discuri si cu combinatorul (astfel ca aratura de baza sa fie afânata si uniforma), concomitent cu aplicarea
erbicidelor preemergente, asigurându-se la suprafata solului un strat maruntit si afânat, gros de 4–5 cm , uniform pe adâncimea de însamântare. Nu se va reveni pe teren cu prea multe lucrari deoarece se provoaca tasarea si pulverizarea solului, ceea ce determina formarea crustei dupa însamântare. Se erbicideaza înainte de semanat cu Dual si Diizocab.

Semanatul
Se va folosi samânta cu valoare culturala ridicata în prealabil va fi tratata pentru prevenirea si combaterea puricilor inului. Semanatul se executa când în sol temperatura atinge 4 – 6 oC, la 5 cm adâncime, ramânând constanta 3 – 4 zile sau cu tendinta de crestere. Norma
de samânta se calculeaza astfel încât sa se realizeze 2200 –2400 b.g./m2.

Distanta dintre rânduri va fi de 6 – 7 cm, iar adâncimea de însamântare
de 2 – 3 cm, pentru a asigura o rasarire uniforma si o densitate normala. Se folosesc semanatorile SZL si SUP. Pentru evitarea unei adâncimi mai mari de însamântare se vor îndeparta greutatile de la brazdarele semanatorii sau se vor slabi arcurile de tensionare. Pentru acoperirea semintelor si nivelarea semanaturii este obligatoriu ca semanatoarea sa fie prevazuta cu grapa lantata.

Îngrijirea culturii consta din erbicidare dupa rasarire cu Brominal, Buctil, Fusilade si combaterea bolilor (antracnoza, fuzarioza,
putregaiul cenusiu) si daunatorilor (puricele de pamânt, tripsul inului) cu pesticide tip Lindan sau Lindatox – la purici si Sinoratox si Decis la trips.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.