Cultura si civilizatia bizantina

Trimis la data: 2004-03-25
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 20
Autor: Emilia Popa
Dimensiune: 322kb
Voturi: 149
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Civilizaţia si cultura bizantină s-au constituit ca o ,,sinteză a tuturor elementelor politice, religioase, intelectuale ale lumii antice în declin: tradiţie latină, elenism, creştinism, cultură orientală’’. De-a lungul unei perioade de peste 11 secole, în timp ce Occidentul trăia o epocă de fărâmiţare, Imperiul bizantin şi-a creat o monarhie absolută şi o administraţie puternic centralizată, a conservat tradiţiile clasice (cultura dreaptă şi dreptul roman) cărora le-a integrat elemente orientale, şi şi-a extins acţiunea civilizatoare şi culturală în ţările europei sud-estice şi răsaritene.
In prima perioadă a istoriei sale (330-610) caracterul civilizaţiei şi culturii bizantine este prevalent latin. În primele sale secole istoria Bizanţului este de fapt istoria jumătăţii răsăritene a Imperiului roman. În anul 330 Constantin cel Mare inaugurase noua capitală a Imperiului, mutată pe malul Bosforului căruia în cinstea împaratului fondator i se va spune Constantinopol, dar al cărui nume oficial era Noua Romă.

In succesiunea lor cronologică, evnimentele cele mai importante pe plan politic si militar au fost: primirea goţilor (332) şi a vizigoţilor (382) ca federaţi; invaziile persane in Siria şi Mesopotamia (337-363) ; apariţia la graniţe a hunilor (cca 375) ; domnia lui Arcadius ca împărat al Imperiului de Răsărit (395); construirea zidului lui Theodosiud ll care va apăra capitala dinspre uscat (413). După căderea Imperiului roman de Apus (476) împaraţii bizantini ramân singurii săi succesori legitimi.

Cu anul 518 începe epoca lui Iustinian a cărui lungă domnie (527-565) a însemnat perioada de apogeu a imperiului atât pe plan economic cât mai ales cultural, politic şi militar. Generalii săi, Belizarie şi Narses recuceresc teritoriile pierdute din Occident – din nordul africii de la Vandali (534), din Italia de la Ostrogoţi (555), din Spania de la Vizigoţi (554), realizând pentru ultima oară (deşi pentru scurt timp) unitatea mediteraneană a Imperiului roman. Aceste razboaie insă au necesitat sacrificii umane, financiare şi militare imense, epuizând catastrofal resursele şi forţa Bizanţului.

În domeniul culturii şi al vieţii religioase s-au înregistrat de asemenea fapte şi opere care vor conferi un profil original noii culturi a Bizanţului. În anul 381 creştinismul este proclamat prin edict imperial, religie oficială de stat, iar 10 ani mai târziu toate cultele păgâne din imperiu au fost interzise.

În 452 se fondează Universitatea din Constantinopol, cu 31 de catedre, în care limba greacă are acum preeminenţa asupra celei latine. În 438 cei doi împăraţi romani (din Constantinopol şi din Ravenna) promulgă şi publică codul Theodosian. La Constantinopol se publică monumentalul Corpus Juris Civilis, cuprinzând Codul lui Iustinian, Institutele, Pandectele şi Novellele (529-565)

A doua perioada a istoriei Bizantine (610-1081) este epoca clasică a acestei civilizaţii care-şi câştigă acum pe deplin un caracter grecesc, incluzând importante contribuţii orientale, un caracter original propriu-zis ,,Bizantin’’. Această perioadă începe cu domnia lui Herakleios (610-641). În cele 5 secole care au urmat, au avut loc tranformări profunde în toate domeniile vieţii statului.

Acum se pun şi se consolideaza bazele statului Bizantin medieval cu accentuate tendinte de dezvoltare în sens feudal. În aceste secole, pe plan politico-militar Imperiul trece la o politică expansionistă îndreptată în special spre regiunea Balcanilor, şi la recucerirea Siriei, Armeniei şi Mesopotamiei.

Spre sfârşitul acestei perioade (1025-1081) Imperiul trece printr-o gravă criză. Luptele pentru domnie aduc pe tron împăraţi care se dovedesc foarte slabi, uzurpările se ţin lanţ, ţăranimea liberă este ruinată iar statul încetează de a mai fi o putere mondială.

Ultima perioadă de aproape 4 secole (1081-1453), a însemnat o epocă de declin, progresiv şi general.În 1204 Constantinopolul este pentru prima oară în decursul îndelungatei sale istorii cucerit şi jefuit cumplit de creştinii cruciadei a IV a. Astfel ia fiinţă imperiul latin al Constantinopolului, iar Baudouin, conte de Flandra este ales şi înconorat ca împărat.

În secolele care au urmat cuceririi din 1204 agonia imperiului a fost agravată de războaie civile de pauperizare a populatiei în profitul aristocraţiei funciare, de ocuparea majoritaţii posesiunilor din Peninsula Balcanică de catre Serbia, de pierderea Asiei Mici în faţa otomanilor precum şi de grava criză economică provocată de controlul exercitat de republicile marinare italiene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.