Cultura si dezvoltarea organizationala

Trimis la data: 2014-07-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: marinka_0907
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa E.H. Schein, cultura organizationala, intr-o perspectiva dinamica, este pattern-ul asumptiilor de baza pe care un grup le dezvolta, in procesul de adaptare externa si integrare interna, devenite valide, care se transmit noilor membri ca repere valorice de percepere, gandire si simtire, in legatura cu problemele cu care se confrunta organizatia.Asumptiile sunt raspunsuri invatate pe baze valorilor promovate de organizatie, cultura organizationala fiind mai mult decat valorile unui grup. Cultura organizationala, precizeaza S. Chirica (1996, pag.370), este rezultatul ultim la care s-a ajuns, prin succese repetate si prin procesul gradual de considerare a anumitor lucruri ca adevar lipsit de orice indoiala.
Termenul de cultura organizationala (Organizational Culture, Corporate Culture) se utilizeaza inca din anul 1952, dar adevarata cariera si-a facut-o incepand din anii '80, rezultand o imensa literatura de specialitate.Potrivit primelor abordari teoretice, cultura organizationala se concretizeaza, in primul rand, in ritualurile specifice vietii organizationale. Organizatiile cu o cultura "puternica" realizeaza nu numai produse si servicii ci si valori si credinte.

in aceasta conceptie, cultura organizationala prezinta cateva dimensiuni definitorii: mediul de afaceri, valorile, prezenta eroilor, ritualurile si reteaua culturala (comunicarea informala), ca elemente indispensabile pentru obtinerea de succese pe piata.
in opinia lui R. Kilmann cultura organizationala, in sens larg, se refera la un set de norme organizationale, ca de exemplu "Sa nu spui ceea ce seful nu vrea sa auda", "Sa nu faci critici la adresa companiei in prezenta persoanelor straine", "Sa nu fi purtator de vesti proaste", "Sa nu explicitezi normele celor care nu le inteleg".

Dupa cum demonstreaza si aceste exemple, normele organizationale, in general (peste 90 %), au o conotatie negativa. Unii cercetatori, insa, au atras atentia ca particularitatile culturii organizationale nu pot fi studiate independent de caracteristicile culturii externe (etnice, nationale), care inglobeaza organizatia in cauza. Drept consecinta, cultura unei intreprinderi de succes, apartinand unui context cultural dat (modele comportamentale, valori,

relatii, stil de conducere etc.) nu se poate copia, nu poate constitui o "reteta" pentru alte intreprinderi care functioneaza intr-un mediu social fundamental diferit. De asemenea, cu cat este mai omogena cultura unei tari (comunitati nationale), cu atat este mai mare probabilitatea ca efectele acesteia se vor reflecta, in mod evident, si in cultura organizationala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.