Culturile de camp

Trimis la data: 2005-06-01
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 33
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 15
Autor: Nechita Adresanu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 273
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Culturile de camp - Mecanizarea completa a lucrarilor agricole este conditia hotaratoare in actiunea de valorificare a potentialului biologic al plantelor si animalelor. De asemenea mecanizarea completa a lucrarilor agricole contribuie la sporirea considerabila a productivitatii muncii, la reducerea substantiala a cheltuielilor de productie , la usurarea muncii fizice dar si la atingerea parametrilor de calitate .
Perfectionarea sistemului national de masini agricole s-a facut in vederea ridicarii nivelului tehnic si economic al acestuia.

Deoarece in agricultura exista un numar mare de tipuri de masini agricole de complexitate diferita, se impune cunoasterea temeinica a constructiei, functionarii si exploatarii, intretinerii si repararii tuturor acestor utilaje pentru a putea fi folosite in productie la performantele optime tehnice si economice. Masina, la modul general, reprezinta un sistem tehnic format din piese si mecanisme cu miscari determinate, in scopul transformarii energiei in lucru mecanic util.

Masina agricola este un mijloc de productie destinat sa execute una sau mai multe operatii in cadrul unei tehnologii agricole,de realizare a unei lucrari sau de prelucrare primara a produselor agricole.
Impreuna cu masinile agricole sunt folosite si tractoarele pentru lucrari comune, utilizate si in cultura mare, cat si masini specializate pentru cultura legumelor de camp, cultura de flori si legume protejate, cultura pomilor fructiferi si a vitei-de-vie.

Se va pune un accent deosebit pe masinile cu un grad de universalitate mare, de puteri unitare mari, cu latimi de lucru cat mai mari pentru a acoperi suprafete tot mai mari dintr-o singura trecere, cu viteze sporite si consumuri specifice de combustibil si materiale tot mai mici.

Capitolul I
1.1. DEFINIREA SI CLASIFICAREA AGREGATELOR AGRICOLE

Prin agregat agricol se intelege ansamblul format prin cuplarea sursei de energie ( motor, tractor, sasiu autopropulsat etc) cu una sau mai multe masini agricole pentru efectuarea mecanizata a unei lucrari agricole.

1.2. CLASIFICAREA AGREGATELOR AGRICOLE
Dupa denumirea lucrarii de baza efectuata de agregat, deosebim: agregate de arat, de semanat, de executat lucrari de intretinere a culturilor, de recoltat etc.

Dupa modul de executare a lucrarii, agregatele pot fi:
- agregate mobile, care executa lucrari prin deplasare in teren (agregate de plantat, agregate folosite la lucrarile de intretinere a culturilor , agregate de transport);
- agregate stationare, care executa lucrari la puncte fixe, fara a se deplasa (agregate de pompare, agregate de treierat la stationar, de tratat seminte).
Dupa numarul lucrarilor pe care le executa agregatele pot fi:
- agregate simple, cand sunt formate din sursa de energie si una sau mai multe masini de acelasi fel, executand o singura si aceeasi lucrare;
- agregate complexe, cand sunt formate din sursa de energie si doua sau mai multe masini diferite care efectueaza, de regula lucrari care se succed ( arat si grapat; semanat si erbicidat etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.