Cum a aparut consumul de droguri

Trimis la data: 2010-08-01
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.56 / 10
Downloads: 124
Autor: Mariana Jerea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Consumul de droguri reprezinta una din provocarile cu care se confrunta umanitatea, efectele directe sau indirecte ale acestuia relevandu-l ca pe un fenomen ingrijorator, demn de luat in calcul in programele de cooperare internationala. Pentru o parte din tarile europene ex-comuniste, tari cu un context politic, economic si social similar, fenomenul consumului de droguri a inceput sa devina o problema abia cu schimbarile socio-politice din anii '90. Aceasta intarziere, aceasta amploare redusa si acest caracter accidental se datoreaza vechiului regim totalitar si politiei subordonate acestuia.
Principala categorie de populatie vulnerabila la consumul de droguri este, fara indoiala, a tinerilor. Pentru populatia matura factorii preventivi mai eficienti par a fi varsta, responsabilitatile multiple si indoctrinarea ideologica. Varsta actioneaza ca factor protectiv prin maturitatea pe care o presupune, o anumita rigiditate in asimilarea de noi comportamente si/sau stiluri de viata, conservatorismul, teama de necunoascut.

Responsabilitatile multiple ale adultilor, pe plan social, profesional, dar mai ales familial, fac ca ideea riscanta a consumului de droguri sa fie departe de preocuparile si tentatiile lor. Zecile de ani de indoctrinare ideologica, atat de indoctrinare politica "grosiera" (privind decadenta si iminenta prabusire a sistemului capitalist), cat si de indoctrinare "subtila" (inegalitatile sociale din societatea capitalista, violenta cotidiana, consumul de droguri si ravagiile lui etc.) fac adultii de peste 30 de ani sa intampine ideea consumului de droguri cu repulsie, respingere, dezaprobare si anxietate.

Realitatea ne poate propune constatarea ca totalitarismul poate avea si efecte benefice, concluzie inofensiva atata timp cat o limitam la consumul de droguri si nu o extrapolam sau generalizam.
Spre deosebire de populatia matura, populatia tanara este mult mai deschisa la nou, mai predispusa la noi experiente, la risc. In plus, tinerii din fostele tari comuniste au fost mai putin expusi mesajelor care subliniau pericolul reprezentat de consumul de droguri in societatea capitalista.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.