Cum concepem eseul final

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A. INDICATII PRELIMINARE pentru eseul final trebuie sa faceti o lucrare de cercetare in care aplicati o metodologie critica unui text (nu trebuie sa va limitati doar la romane, puteti sa abordati si un film).
2. eseul nu este o compunere personala, care sa va exprime emotiile sau opiniile (eu cred, opinia mea este ca...)
3. lucrarea trebuie sa abordeze o anumita tema, bazata pe un text literar si pe o bibliografie minimala (critica)
4. abordarea dintr-o perspectiva critica (sau doua, aflate in relatie), va permite sa analizati textul ales mai indeaproape, din perspectiva temei alese.
inainte de a incepe sa scrieti, adunati-va notitele, citatele, materialele studiate, etc, si incercati sa schitati un plan.
Spre exemplu, daca vreti sa va referiti la relatia unui text cu contextul social-istoric, va trebui sa descrieti contextul repectiv. Dar, abordarea critica pe care o folositi, o introduceti separat si-i evidentiati importanta? Sau o tratati in descrierea generala a textului pe care il analizati? Fie ca mergeti pe o metoda sau alta, trebuie sa va faceti un plan de lucru.

2. lucrarea propriu zisa trebuie sa cuprinda:
a. Premiza. Eseul trebuie sa se bazeze pe o premiza de la care porniti si pe care trebuie sa o demonstrati prin argumentatia din cuprins lucrarii. Aceasta premiza trebuie sa fie mentionata inca din introducere: In lucrarea de fata intentia mea este sa arat/demonstrez/analizez, etc. Premiza trebuie sa includa:
Premiza este cea prin care aratati cum veti interpreta tema eseului; astfel va stabiliti baza argumentatiei.

b. Introducerea. Aici veti dezvolta ideile mentionate in premiza, veti contextualiza tema aleasa; veti arata care este specificitatea culturala sau istoric; veti exprima coordonatele (metoda) cercetarii, precum si importanta abordarii respective asupra textului literar ales.
c. Cuprinsul. Acesta trebuie sa cuprinda argumentatia lucrarii, fiind dezvoltat in mai multe paragrafe

Va trebui sa va organizati ideile de asa natura, incat intreaga lucrare sa duca la niste concluzii logice. Fiecare afirmatie trebuie ilustrata/demonstrata prin citate bine alese, fie din critica, fie din textul ales pentru analiza. (Vezi regulile citarii in Eseuri si dizertatii).Concluziile. Concluziile decurg din argumentatia aratata in cuprinsul lucrarii. Ele pot sa infirme, sau sa confirme premiza de la care ati plecat initial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.