Cum se nasc celulele?

Trimis la data: 2012-12-13
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 2
Autor: Raileanu Gabriel
Dimensiune: 151kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Celulele sunt clasificate in doua categorii: 1. Celule procariote : Celula procariota este mai simpla si mai mica decat o celula eucariota. Este lipsita de nucleu individualizat, si de cele mai multe organite ale celulei eucariote. Apare la bacterii si algele albastre-verzi; amandoua avand o structura similara. Materialul nuclear al celulelor procariote consta intr-un singur cromozom, care este in contact direct cu citoplasma.
Celule eucariote: Plantele, animalele, ciupercile, mucegaiurile, protozoarele si algele sunt toate, eucariote. Aceste celule sunt de aproximativ 15 ori mai mari decat o celula procariota tipica si pot avea volumul de 1000 de ori mai mare. Diferenta majora dintre procariote si eucariote este ca celulele eucariote contin compartimente legate de membrana in care pot avea loc activitati specifice metabolice. Cea mai importanta dintre acestea este nucleul celular, un compartiment delimitat de membrana, care adaposteste ADN-ul celulelor eucariote.

Diviziunea celulara
Celulele ajunse la maturitate dau nastere la noi celule asemanatoare cu celula- mama printr-un proces numit diviziune . La maturitate, masa citoplasmei creste foarte mult in raport cu cea a nucleului. Datorita diviziunii celulare, organismele cresc, se inmultesc, formeaza celulele reproducatoare si sunt inlocuite celulele moarte sau uzate etc.
Diviziunea directa este reprezentata de amitoza si este specifica celulelor procariote, iar diviziunea indirecta (mitoza si meioza) este specifica celulelor eucariote.

Diviziunea directa
Diviziunea directa este numita "amitoza" . Este specifica procariotelor, celulelor canceroase, celulelor pe cale de diferentiere si regenerare. Nu se formeaza fusul de diviziune, cromozomii nu se condenseaza. Se realizeaza prin strangulare (gatuire) sau prin formarea unui perete despartitor la nivelul celulei.Diviziunea indirecta (cariochineza) Diviziunea indirecta se clasifica in diviziune mitotica si meiotica.

Diviziunea mitotica sau mitoza are loc in celulele corpului. Numarul diploid de cromozomi din celula-mama se pastreaza identic si in celulele-fiice. Diviziunea mitotica conventional este impartita in patru faze succesive: profaza, metafaza, anafaza si telofaza. Profaza
Este faza cea mai lunga in care dispar: membrana nucleara si nucleolii, se individualizeaza cromozomii, se divide centrozomul si se formeaza fusul de diviziune. Pe filamentele fusului de diviziune se fixeaza cromozomii.

Metafaza Cromozomii se aliniaza in plan ecuatorial. In fiecare cromozom (care este bicromatidic) are loc despartirea celor doua cromatide componente, aparand astfel doi cromozomi monocromatidici.
Anafaza Cromozomii monocromatidici, datorita contractiei filamentelor fusului de diviziune, sunt trasi spre cei doi poli ai celulei: unul spre un pol, celalalt spre polul opus.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.