Cunoasterea familiei

Trimis la data: 2014-06-23
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.39 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_Z
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunoasterea comuna este sistemul de reprezentari, cunostinte, explicatii obtinute in mod spontan, pe baza activitatilor si contextelor obisnuite (familie, munca, cercul de prieteni, organizatii politice si obstesti). Indiferent de nivelul de pregatire toti oamenii au o conceptie despre viata de familie, au explicatii si formuleaza predictii in legatura cu probleme precum: prietenia si dragostea, intelegerea in familie, cresterea si educarea copiilor, comportamentele deviante.La acest nivel imaginile si interpretarile sunt rezultatul unor mecanisme psihologice si socio-culturale destul de complexe. Sunt imbinate observatiile proprii cu ale semenilor, se formuleaza ipoteze, se atribuie cauze. Aceste strategii sunt spontane, neelaborate, incomplete.
1 Este suportul cognitiv fundamental pentru comportamentul majoritatii indivizilor. Ei aleg parteneri, intemeiaza familii, cresc copii fara sa fi studiat sociologia familiei sau psihologie sociala.
2. Este "materia prima" pentru investigatiile sistematice de anvergura de psihologie sociala, sociologie, antropologie sociala si culturala. Datele despre continutul constiintei comune pentru o anumita problema si intr-un areal sunt culese prin metode cantitative si calitative.

3. Este o "realitate" puternic diferentiata pe un continuum ce porneste de la constatari simple, clisee si prejudecati, pana la observatii si rationamente profunde, explicatii si interpretari subtile (cazuri elocvente sunt scriitorii dar si alte categorii de intelectuali. Situarea pe acest continuum depinde de inteligenta, nivel de cultura, multitudinea si varietatea experientei. Daca avem in vedere "varfurile" vom depista explicatii care au corespondent in psihosociologie. Adesea diferenta este doar de limbaj.

In descrierea, explicarea si interpretarea fenomenelor psihosociale intervine subiectivitatea (interese, aspiratii, valori individuale sau de grup). Aceasta poate deforma perceptia realitatii. In anumite imprejurari si pentru anumite date, imaginile pot fi adecvate dar, in absenta controlului prin metode stiintifice, nu stim cand sunt astfel. Ex.: parerile sotului si ale sotiei despre cauzele tensiunilor din propria familie pot fi semnificativ diferite.Perceptiile sunt intotdeauna particulare, rezultate ale unui context specific. Simtul comun are tendinta de a transforma caracteristicile unui fragment al realitatii sociale imediate in caracteristici universale.

Datorita registrului restrans de cazuri cu care opereaza prezinta pericolul de a inregistra doar legaturile aparente dintre factori.
Constatarilor simtului comun le lipseste precizia, sunt formulate in termeni vagi deoarece nu se bazeaza pe masurare.Are ca sursa importanta cliseele si stereotipiile sociale, judecati in primul rand apreciative care sunt insusite si practicate ca atare fara a fi trecute prin filtrul experientei si gandirii proprii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.