Cuplaje

Trimis la data: 2015-02-10 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Simona_F Dimensiune: 3932kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuplajele realizeaza legatura permanenta sau intermitenta intre doua elemente consecutive ale unui lant cinematic, in scopul transmiterii momentului de torsiune si a miscarii de rotatie, fara a se modifica, de regula, legea de transmitere.
In afara functiei principale de transmitere a sarcinii (moment de torsiune) si a miscarii de rotatie, cuplajele pot indeplini si o serie de functii suplimentare, precum:
i�ss compensarea abaterilor de pozitie a elementelor legate prin cuplaj, abateri datorate erorilor de executie si montaj;

Datorita marii diversitati de tipuri constructive de cuplaje existente in practica, o clasificare general acceptata este dificil de realizat. Din acest motiv se apeleaza la criterii de clasificare ce prezinta un grad mare de generalitate, cum ar fi: procesul fizic de transmitere a sarcinii - mecanic (contact direct, frecare), hidraulic sau electric; continuitatea transmiterii sarcinii - permanente sau intermitente;

posibilitatea preluarii abaterilor la montarea cuplajului sau in timpul functionarii - fixe sau mobile; forma suprafetelor de frecare - plana, conica, cilindrica; modul de realizare a comenzilor; modul de limitare a sarcinii si turatiei; transmiterea unisens a miscarii etc.
Una din cele mai utilizate clasificari primare, la realizarea careia au fost luate in considerare unele din criteriile mai sus enuntate, este prezentata in fig. 4.1.Clasificarea cuplajelor in cuplaje mecanice, hidraulice si electromagnetice considera fenomenele care stau la baza transmiterii sarcinii.

Cuplajele permanente realizeaza o legatura permanenta intre arborii pe care ii leaga. Intreruperea legaturii se poate face doar prin demontarea cuplajului. Cuplajele permanente fixe realizeaza legatura dintre doi arbori coaxiali, fara a putea compensa abaterile de pozitie ale acestora si fara a amortiza socurile si vibratiile din transmisie. Cuplajele permanente mobile indeplinesc functia suplimentara de a compensa abaterile de pozitie ale arborilor sau de a lega arbori cu axe paralele sau concurente. Cuplajele pemanente mobile rigide nu amortizeaza socurile sau vibratiile, in timp ce cuplajele permanente elastice indeplinesc si acesta functie suplimentara.

Cuplajele intermitente realizeaza o legatura intre doi arbori, care poate fi intrerupta cu ajutorul unei comenzi exterioare (cuplaje intermitente comandate) sau automat - la aparitia unei suprasarcini (cuplaje de siguranta), la scaderea turatiei (cuplaje centrifugale) sau la schimbarea sensului de rotatie (cuplaje unisens).Pentru orice transmisie, oricat de complexa ar fi, se poate alege un cuplaj simplu corespunzator sau se poate realiza un cuplaj combinat, care sa raspunda tuturor conditiilor functionale impuse transmisiei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.