Cuprul

Trimis la data: 2003-03-11
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 13237
Autor: Andutza
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1001
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprul
Cuprul era cunoscut şi el din cea mai veche Antichitate şi aproape sigur imediat după aur şi argint.Dar în vreme ce primele două aveau la început utilizări în confecţionarea podoabelor şi ca mijloc de schimb, apariţia cuprului, mult mai dur şi mai ieftin, şi-a putut extinde utilizările şi la fabricarea armelor şi a diferitelor ustensile (în special pluguri), Făcându-se astfel un salt important în istorie: Trecerea de la epoca de piatră la epoca bronzului, aşa cum şi de la aceasta avea să se treacă mai târziu la epoca fierului.
Cuprul
Judecând după obiectele vechi de cupru descoperite, se poate afirma că acest metal a apărut în Egipt, cu 5.000 de ani î.e.n. şi apoi, cam cu un mileniu mai târziu,în regiunea dintre Tigru şi Eufrat, unde se dezvoltase civilizaţia sumeriană. În Egipt, pe vremea faraonului Turmes cuprul se exploata în Peninsula Sinai (azi bogată în petrol) şi şi era cunoscută sub numele de komt.

Cuprul
Tot în Antichitate mai apare denumirea chalcos. Cu două mii de ani înaintea erei noastre, cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului şi, mai târziu, la confecţionarea unor podoabe, iar combinaţii ale cuprului la colorarea sticlei în albastru (folosită ca piatră scumpă, la inele, broşe etc.). Este sigur că grecii şi apoi romanii extrăgeau cupru din insula Cipru (începând cu anul 1.500 î.e.n.). Tot pe insula Cipru se făcea prelucrarea cuprului în bronz.

Cuprul
Denumirea latină ,,aes Cyprium” înseamnă metal din Cipru ; numele aes reprezintă atât cuprul, cât şi bronzul (aliajul cupru-cositor) şi apoi chiar alama (aliajul cupru-zinc). O lămurire este însă necesară. În mica introducere, de la metelele cunoscute în lumea antică, sunt menţionate 7 metale, între care nu este cuprins zincul. Şi totuşi au fost găsite obiectele, care la analiza chimică arată neândoios prezenţa zincului. Dar zincul nu era cunoscut ca metal izolat, independent, iar faptul că el apare totuşi în unele obiecte antice de alamă se explică într-un singur fel. La prelucrarea minereurilor de cupru pentru extragerea metalului se amestecă şi minereuri de zinc şi astfel rezultă direct aliajul cupru-zinc, adică alama. Se făcea prin alinierea cuprului cu cositorul, care, de altfel, nici nu se găsea în regiunea Mediteranei şi era adus la încaput din Extremul Orient, iar mai târziu, de către fenicieni, din Insulele Britanice.

Cuprul
Cuprul aliat cu zincul se numea aes lutum, de unde derivă şi numele francez laiton. Cuprul curat se numea airan roşu sau airan de Cipru. Homer povesteşte despre arme făcute din bronz. Mai târziu apar obiecte din artă, cât şi diferite vase din Bronz. Prin anul 900 î.e.n. se folosesc unele săruri de cupru la zugrăvitul locuinţelor scumpe, colorând deci huma şi mai târziu varul. În Egipt, între anii 430-322 î.e.n. apar monede de Bronz cu compoziţia aproximativă 80% cupru şi 20% cositor.

Cuprul
Marele filozof al Antichităţii, Aristotel (330 î.e.n.), scria că în India se găseşte un fel de cupru care nu se poate distinge de aur decât prin greutate (fiind mai uşor).În 1934, Rabbi Glueck descoperise de la 10 km de Marea Moartă minele de cupru ale regelui Solomon, iar 4 ani mai târziu găseşte lângă Golful Akaba urmele unei alte vechi mine de cupru, în care lucrează minerii evrei.

Cuprul se găseşte în natură, foarte rar, şi sub formă nativă.
Purificarea cuprului se făcea, la început, tranformându-l într-o stare solubilă din care prin cimentare (cu fier) se elibera cuprul metalic. Procedeul electrolizei se întrebuinţează şi astăzi. În Evul mediu exploatarea sa se extinde în Boemia,Turnigia, Saxonia, Suedia, îar din secolul al XVIII-lea devin mari furnizori de cupru S.U.A., Canada, Chile, Katanga (Congo de azi).

Chimistul francez L. Berthollet (1748- 1822), care l-a însoţit pe Napoleon în campania din Egipt, analizând diferite obiecte de bronz păstrate din Antichitate a stabilit că ele erau formate din aliajeîn care cuprul participă cu 76-86% şi în vreme ce bronzul chinezesc antic conţinea sub 76% cupru, restul fiind cositor amestecat cu plumb, fier, siliciu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.