Cuprul

Trimis la data: 2006-06-15 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Anonim Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acest metal a aparut cu 5000 de ani i. Hr. in Egipt si, cu un mileniu mai tarziu, in regiunea dintre Tigru si Eufrat, unde se dezvoltase civilizatia sumeriana. Cu 2000 de ani i. Hr., cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului si, mai tarziu, la confectionarea unor podoabe, iar combinatii ale cuprului la colorarea sticlei in albastru.

Incepand cu anul 1500 i. Hr., grecii si, apoi romanii extrageau din insula Cypru. Homer povesteste despre arme, obiecte de arta si diferite vase din bronz. In jurul anului 900 i. Hr., unele saruri de cupru se foloseau la zugravitul locuintelor scumpe, colorand huma si varul. In scrierile alchimstilor, cuprul este denumit Venus, fiind simbolizat de aceasta planeta.

Cuprul a jucat un rol insemnat in istoria civilizatiei omenesti, fiind primul metal fabricat pe scara mai mare si utilizat pentru scopuri practice. Din sapaturile facute la Suza si in orasele sumeriene, rezulta ca aurul si argintul au fost cunoscute dupa cupru. Dupa cunostintele noastre actuale, cuprul a fost descoperit pe la anul 6000 i. Hr., de un popor locuind in Turkestan sau pe versantul sudic al Caucazului.

De aici a patruns in Mesopotamia, Egipt, Creta si in cele din urma si in Europa. Minereuriole de cupru folosite de popoarele antice proveneau din Asia Mica si din Cypru (de la numele metalului fabricat pe aceasta insula aes cyprium, se trage cuvantul latinesc cuprum; cuvantul romanesc arama vine de la aes, aeris). Un progres tehnic important s-a realizat prin descoperirea bronzului (pe la 2750 i. Hr., la Suza), mai dur si mai rezistent decat cuprul. Din acest aliaj (chalcos, ramas in limba greaca cu sensul de arama) erau facute armele eroilor lui Homer.

STARE NATURALA
Cuprul se gaseste in natura foarte rar sub forma nativa cristalizat in octaedre sau cuburi.In minereurile de baza din care se extrage, se gaseste sub forma de combinatii: sulfuri, oxizi si carbonati. Cele mai importante sulfuri naturale sunt: calcopirita (CuFeS2), calcozina (Cu2S), erubescita sau bornita (Cu3FeS3), precum si sub forma de sulfoarseniuri si sulfostibiuri (tetraeditelele si bournonita).

Mai rar apar in natura mineralele oxidice de cupru: cuprita (Cu2o) si carbonati bazici: malachita [CuCO3-Cu(OH)2] si azurita [2CuCO3-Cu(OH)2]. Cuprul nu lipseste nici in silicati, cum este dioptasul (H2CuSiO4), hexagonal, verde, folosit ca piatra de podoaba, precum si alta piatra pretioasa turcoazul. Purificare cuprului se facea la inceput, prin cimentare cu fier, se elibera cupru metalic. Mai tarziu, prin procedeul de electrolizei se obtine cupru metlic de o puritate avansata.Procedeul de obtinere a cuprului prin electroliza se intrebuinteaza si astazi.

OBTINERE
Minereurile (sulfuroase) de metale neferoase contin de obicei 2-4% rareori peste 7% Cu. De aceea, inainte de a proceda la obtinerea propriu-zisa a metalului, este necesara o concetrare. Aceasta consta intr-o prajire partiala, cu aer insuficient. Cuprul are o afinitate mult mai mare pentru sulf decat fierul, in schimb, se oxideaza mai greu decat acesta.

De aceea, in timpul prajirii partiale, pirita (FeS2) se transforma in parte in FeS, in parte se oxideaza pana la FeO si Fe2 O3, care se combina cu nisipul de cuart adaugat anume, dand silicat de fier, usor fuzibil, care trece in zgura. In partea de jos a cuptorului se aduna astfel o mata cuproasa, topita, compusa in cea mai mare parte din Cu2S si FeS, cu un continut de 30-45% Cu.

Mata cuproasa este apoi prelucrata intr-un convertizor captusit cu caramizi de silice sau mai bine din magnezita. aerul se introduce prin deschideri larerale. In convertizor, sulfura feroasa se oxideaza in oxid de fier, care se combina cu nisipul adaugat, dand silicati ce se aduna in partea superioara, in stare topita. O parte din sulfura cuproasa trece in oxid cupros, care reactioneaza cu restul de sulfura:
Cu2S + 2Cu2O - 6Cu +SO2

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.