Curente literare si culturale

Trimis la data: 2010-12-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 470
Autor: Culea Rodica
Dimensiune: 12kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Umanismul - este o miscare culturala cunoscuta si sub numele de Renastere care promoveaza eliberarea omului de orice constrangere cu urmatoarele puncte dominante: ratiunea sa predomine si sa fie cea mai importanta, preocuparea omului pentru o dezvoltare multilaterala, intoarcerea la Antichitate ca reper al valorilor spirituale, dobandirea unei armonii intre om si natura. Astfel Umanismul impune cunoasterea multilaterala si de simtire ca fiind singurele moduri de progress al culturii.
Clasicismul - este un current literar si cultural care a impus limite de forme precise, avand ca principal interes natura dar in acelasi timp imprimand ordine, o armonie care a devenit sinonima cu stilul clasic si de asemenea a impus si o rigoare respectata de clasici si respinsa de romantici. Cele mai importante trasaturi sunt: regula celor 3 unitati de spatiu, de loc, de timp, cultivarea adevarului, caracterul moralizator al unor opera, stilul sobru si grav adecvat unei ordine bine stabilite, trasaturi importante de caracter: vitejia, demnitatea, lasitatea etc.

Iluminismul - este o miscare culturala si ideologica (filosofica, estetica, stiintifica si literara) care promoveaza ratiunea, caracterul laic cu un puternic ton anticlerical, care combate dogmele si fanatismul in special cel religios. Este supranumit si "Epoca Luminilor". Reprezentanti: Gheorghe Sincai, Samuil Micu, Ioan Budai Deleanu.Romantismul - este un curent artistic care se revolta impotriva clasicismului prin introducerea a noi categorii estetice (grotescul, uratul, macabrul si fantasticul) si noi specii literare (drama romantica, meditatia, poemul filozofic, nuvela istorica).

Trasaturi specifice: exprimarea unor idei sau sentimente extrem de puternic, personaje exceptionale in situatii exceptionale, antitezele demon-inger, urat-frumos etc., inspiratia din istorie si folclor. Principalele teme si motive romantice sunt:istoria, folclorul, luna, noaptea, natura, iubirea, cosmosul etc.Reprezentantul principal roman a fost Mihai Eminescu, considerat ultimul mare poet romantic european.
Simbolismul - este un curent literar de la sfarsitul secolului XIX, cu marele merit de a reda sensibilitatea poeziei folosind conceptul de aluzie,de simbol, de sugestie care pot avea numeroase interpretari.

Acest curent literar introduce in poezie elementul prozodic de vers liber. Trasaturile caracteristice simbolismului: sentimentele nu sunt exprimate direct ci doar sugerate, cautarea unei legaturi intre sentimentul exprimat si simbolul din natura care sa stimuleze simturile omului(vaz, auz, miros). In simbolism se exprima numai sentimente si atitudini poetice.Cel mai de seama reprezentant al simbolismului romanesc este George Bacovia, poezia "Plumb" fiind una din cele mai frumoase poezii simboliste romanesti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.