Curentele literare ale secolului al XX-lea

Trimis la data: 2008-10-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 67
Nota: 8.55 / 10
Downloads: 4726
Autor: DeEyTuZa
Dimensiune: 95kb
Voturi: 224
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curentele literare ale secolului al XX-lea
UMANISMUL.Definitie.Context istoric
Umanismul reprezinta un curent cultural aparut in timpul Renasterii(secolele al XIV - al XVI-lea_ in Italia,extinzandu-se mai apoi la nivelul intregii Europe,care promova o cultura laica pentru dezvoltarea armoonioasa a personalitatii umane,bazandu-se pe redescoperirea valorilor Antichitatii greco-latine.Umanismul are in centrul preocuparilor sale omul si problematica sa,considerand ca fiinta umana esate perfectibila.Idealul uman al Renasterii este omul universal,armonios fizic si intelectual,pasionat de toate formele de cunoastere,individ cu o vasta cultura,stapan pe limbile clasice,cunoscaotr al muzicii,al filozofiei si al stiintelor.
Curentele literare ale secolului al XX-lea
Curentele literare ale secolului al XX-lea
In sens strict,umanismul reprezinta studiul specializat al ”umanioarelor”,adica al limbilor clasice,greaca si latina,precum si al literaturii si filozofiei acestor civilizatii.
Trasaturi.Umanismul pune accent pe faptul ca omul este o fiinta rationala,libera ,inzestrata cu demnitate,capabila sa decida intre ce e binesi ce e rau.Orientarea invatamantului catre disciplinele umaniste:studierea limbilor vechi, a poeticii,a istoriei ,a filozofiei, a moralei.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Creatiile Antichitatii greco-latine devin surse de inspiratie pentru scriitori cat si pentru artistii plastici.
Reprezentanti ai umanismului european:Dante Aligheri,Giovanni Boccaccio,Niccollo Machiavelli,Francois Rabelais,William Shakespeare,Miguel de Cervantes.

UMANISMUL ROMANESC
Context istoric
Umanismul romanesc s-a manifestat mai tarziu decat cel european,mai orecis in secolele al XVI – lea – al XVIII.Curentul umanist a patruns la noi prin scrierile in limbile greaca,slavona si latina.In secolul al XVII –lea apar primiii carturari cunoscatori ai culturii clasice si ai limbilor greaca si latina.
Trasaturi.Dezvoltarea romana,dezvolatrea istoriografiei,a picturii.
Carturarii umanisti apartin in cea mai mare parte unor familii boieresti,folesesc la limba de cultura latina(in Transilvania) si slavona(in Tara Romanaeasca si Moldova,dar si in Transivania).
Manifesta interes pentru cultura antica si cea occidentala , sustin rolul educsativ al cunosaterii istoriei.
Cercetarea critica a izvoarelor istorice.Umanistii se implica in probleme religioase,fac cunoscuta ortodoxia in spatiul occidental.
Reprezentanti ai umanismului romanesc:
Grigore Ureche,Miron Costin,Ioan Neculce.Personalitatea renascentista de nivel european:Dimitrie Cantemir.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
ILUMINISMUL.Iluminismul european
Definitie.Context istoric
Ilummismul este u curent ideologic s i cultural,aparut un Franta in secolul al XVIII – lea(numit secolul luminilor) si care se extinde in intreaga Europa.Iluminismul se caracterizeaza prin cultul ratiunii si al stiintei.Ideea de baza a acestui curent este emanciparea(luminarea)popoarelor prin cultura .
Trasaturi.Are caracter antifeudal si antidespotic : Se cerea anularea privilegiilor feudale , drepturile sociale si politice egale pentru intregul popor , deoarece toti oamenii sunt egali in dreptruri prin nastere.

Are spirit rationalist si materialist : Ratiunea constituie pentru iluministi calitatea cu care natura l-a inzestrat pe om.
Propune accesul poporului l-a educatie si emanciparea lui prin cultura .
Iluminsmul este un curent ideologic si cultural, nu un curent literar,deoarece nu are o esteteica proprie sau principii literare.
Reprezentanti ai iluminismului european:Voltaire,Jean Jacques Rousseau,Montesquieu.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Iluminismul romanesc
Context istoric
Iluminismul romanesceste o miscare culturala si ideologica,care se manifesta intre 1780 si 1830.Ideile iluminismul francez patrund aici prin filiera greaca sau rusa , punand mai mult accent pe aspectul filozofic,pe conditia umana.

In Transilvania insa, iluminismul apusean isi gaseste o coordonata sprecifica in miscarea ideologoco-politica si cultural-literara , cunoscuta sub numele de Scoala Ardeleana, care are ca principal obictiv obtinerera libertatii si a egalitatii in drepturi sociale si politice a romanilor din Transilvania cu celelalte natiuni privilegiate.
Pe plan cultural, contributia Scolii Ardelene s-a indreptat spre studiul istoriei si al limbii romane , spre dezvoltarea stiintelor naturii si a invatamantului.

Fata de manifestarile illuminismului din alte tari,iluminismul Scolii Ardelene are ca trasatura specifica imbinarea luptei antifeudale cu lupta pentru emanciparea nationala a romanilor din Transilvania,
Trasaturi.Carturarii iluministi urmarea in primul rand sa dovedeasca cu argumente stiitifice latinitatea limbii romane, continuitatea elementului in Dacia si unitatea poporului roman.Carturarii iluministi incearca sa purifice limba romana de toate elementele lexicale care nu sunt de origine latina.

Curentele literare ale secolului al XX-lea
Alaturi de argumente istorice si lingvistice, acrturarii Scolii Ardelene aduc si argumente specifice filozofiei iluministilor , conform carora romanii din Transilvania trebuie sa aiba drepturi egale cu reprezentantii celorlalte natiuni si sa traiasca in armonie, pe baza unui contract sociaal.

Reprezentantii Scolii Ardelene pun bazale invatamantului romanesc in Transilvania , ale invatamantului rural si initiaza scrierea de manuale.
Din punct de veder e literar , iluminismul romanesc nu este foarte bine reprezentat.Autorul celei mai importante opere literare a iluminismului romanesc este totodata al primei epopei din literatura romana , Tiganiada, este Ion Budai-Deleanu.

PERIOADA PASOPTISTA
Prezentare generala
Perioada pasoptista (1830-1860) are ca nucleu revolutia anului 1848.Moedrnizarea sociatetii romanesti , independenta politica , libertatea nationala , unirea provinciilor romane sunt obictivele social-politice ale miscarii pasoptiste.
Epoca pasoptista marcheaza inceputul literaturii noaster moderne.
Afirmarea unei generatii de scriitori,gazetari,istorici si oameni politici , numita generatia pasoptista ,determina inceputul modernitatii noastre culturale.Scriitorii pasoptisti au vocatia inceputurilor si , poate de aceea , disponibilitatea de a aborda mai multa domenii culturale , genuri , specii literare , mai multe tipuri de scriitura.

Principala trasatura a literaturii pasoptiste consta in coexistenta curentelor literare ,nu numai in opera aceluiasi scriitor , ci chiar in ceeasi creatie.Pasoptismul este o ideolgie literara niciodata sintetizata intr-un program particular si supusa unor comandamente exterioare:mesianismul cultural si revolutionar ,spirit critic ,deschidere spre Occident.Intr-o prima etapa ,corespunzatoare generatiei pasoptiste ,acest rol ii revine lui Ion Heliade-Radulescu.

O alta etapa marcata de contributia lui Mihail Kogalniceanu , redactorul revistei iesene Dacia Literara ,care are ca obiectiv exclusiv literatura.Programul revistei orienteaza literatura timpului: in cele trei numere aparute , se publilca opere ale celor mai valorosi scriitori ai vremii(C. Negruzzi,Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu s.a.), dar directia imprimata se reflecta in toata literatura epocii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.