Curiozitati din lumea animalelor

Trimis la data: 2014-10-04
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.20 / 10
Downloads: 0
Autor: Zinel_P
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unul dintre cele mai curioase cazuri de inversiune comportamentala este acela al calutului de mare , la care masculul naste pui vii.
Calutul de mare este , sau mai bine zis a fost frecvent si in apele Marii Negre, unde putea fi gasit usor in campurile de Cystoseria, in Zoostera sau pe alte alge litorale. Dar s-a rarit foarte mult din cauza poluarii apelor noastre, cat si a unei vanatori asidue din partea tuturor vizitatorilor.
Calutul de mare traieste aproape de suprafata apelor,ceea ce il face usor de capturat.
Fenomenul care a atras atentia asupra calutului de mare din cele mai vechi timpuri, e faptul ca puii se dezvolta intr-un marsupiu, o punga ce se formeaza la masculul adult din doua pliuri ale peretelui abdominal. In 1831 cercetatorul Ekstrom a putut preciza ca marsupiu se gaseste numai la mascul si nu la femela , astfel ca aici tatal naste puii vii si nu mama.

2. Pesti zburatori Acesti pesti apar mai ales atunci cind este hula si o agitatie potrivita a valurilor. Pe mare calma sunt vazuti foarte rar. Ei inoata din ce in ce mai repede sub fata apei, is scot mai intai capul, apoi partea anterioara, isi destind aripioarele pectorale si se avinta in aer. Inotatoarea pectorala are 14-15 radii si lungimea ei reprezinta pina la 75% din aceea a corpului . Desfacuta in forma de aripa , ea are o suprafata de 500 - 600 cm la indivizii mari, care ating lungimea de pana la 40 cm.

Aceasta aripioara inotatoare nu are muschi prea dezvoltati si nu bate aerul asa cum o fac aripile de insecte sau de pasari; ea este numai un plan de sustinere si planare. Acesti pesti traiesc in oceane dar in riul Americii de Sud traieste un peste din familia Charangidelor pe nume Gasteropelecus, ale carui inotatoare pectorale sunt adevarate aripi cu care bate aerul, zburind deasupra apelor si putand trece orientat dintr-un loc in altul, chiar peste culmile arborilor de pe marginea apei.

3. Pestele arcas In regiunea indo - pacifica, prin apele dulci si salmastre, traieste un peste popular numit arcas iar stiintific Toxotes jaculator, care isi vineaza insectele de hrana cu ajutorul unui jet de apa pe care il proiecteaza exact asupra victimei asezata pe o frunza la o distanta de 50 - 60 cm de suprafata apei. Tisnitura de apa este data de gura si s-a constatat ca ea iese printr-un orificiu situat deasupra gurii, apa din spatiul bucal fiind presata de inchiderea gurei, a operculelor si a aparatului branhio - stegal. Lungimea tisniturii ajunge pina la de 10 ori lungimea corpului pestelui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.