Curriculum scolar

Trimis la data: 2014-07-27
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_A
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curriculum- desemneaza chiar continutul invatamantului, programul activitatii scolare in integritatea si functionalitatea sa, care se concretizeaza in plan de invatamant, programe scolare, manuale scolare, ghiduri metodice ce conduc la realizarea obiectivelor corespunzatoare scopurilor educationale.
Arie curriculara- reprezinta grupaje de discipline, domenii si obiecte optional inrudite.
Ciclu curricular- reprezinta un construct pedagogic, care tine seama de caracteristicile diferitelor stadii de dezvoltare psihopedagogice a elevilor.
Curriculum national- reprezinta sistemul experiential de invatare oferit de scoala intr-un sistem de invatamant national.
Curriculum-ul nucleu- reprezinta trunchiul comun; fiind delimitat de consiliul national pentru curriculum si avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, fiind general obligatoriu pentru toate scolile si toti elevii si reprezinta segmentul prin care invatamantul public asigura egalitatea sanselor pentru toti elevii.

Curriculum la dispozitia scolii- reprezinta segmentul optional al disciplinelor obligatorii, marcat in programe prin asterisc* si recomandat pentru situatiile din planificarea scolara, in cadrul caruia se va opta pentru numarul de ore la o disciplina.
Extracurricular- reprezinta ansamblu experientelor de invatare si valorificare, maxima a dispozitiilor si intereselor, realizate de catre elevi, in afara scolii sub indrumarea si asistenta profesorilor, in materie de invatare si de dezvoltare personala.

In sensul cel mai cuprinzator, continutul invatamantului este un ansamblu de cunostinte, abilitati intelectuale, profesionale si artistice, modele atitudinale si de comportare, organizate sistematic si etapizate pe cicluri scolare, in vederea formarii unei personalitati armonioase, in concordanta cu cerintele actuale si viitoare ale dezvoltarii societatii. Din aceasta acceptie rezulta:
a)In continutul invatamantului sunt incluse nu numai date, informatii, teorii etc.

produse de dezvoltarea cunoasterii umane, ci si: capacitati mentale necesare asimilarii analizei si interpretarii acestora, deprinderi de munca sau de participare a unei profesii, reguli, norme sau modele de comportare si relationare sociala, cunostinte si atitudini politice si ideologice, conceptii despre natura, om si societate, despre bine, adevar si frumos;

b)Componentele continutului invatamantului dispun de o organizare unitara, globala la nivelul intregului sistem de invatamant, in functie de finalitatile si scopurile educatiei scolare, si de o organizare diferentiata pe cicluri si tipuri de scolarizare in functie de obiectivele educationale si de modul insusi de organizare a cunoasterii umane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.