Curtea Constitutionala

Trimis la data: 2015-05-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: tammy_enache
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curtea Constitutionala a fost infiintata in Romania prin Constitutia de la 1961 pentru ca, ulterior, in 2003, revizuirea Constitutiei sa aduca modificari si in ceea ce o priveste pe aceasta.Normele constitutionale sunt dezvoltate prin Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.Prin infiintarea acestei Curti Constitutionale, Romania a adoptat sub aspectul controlului de constitutionalitate modelul european.Curtea Constitutionala este unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania, fiind garantul suprematiei Constitutiei, avand o dubla natura juridica; este o autoritate politico - jurisdictionala.
Curtea Constitutionala este o autoritate politica pentru ca:
1) numirile la Curtea Constitutionala sunt facute pe criterii politice: 3 judecatori sunt numiti de catre Camera Deputatilor, 3 de catre Senat si 3 de catre Presedintele Romaniei (dupa modelul francez).
2) unele dintre atributiile Curtii au natura politica
ex.: se pronunta asupra constitutionalitatii unui partid politic; valideaza alegerile prezidentiale

Curtea Constitutionala este o autoritate jurisdictionala pentru ca:
1) unele dintre atributiile Curtii Constitutionale sunt de natura juridica
ex.: pronuntarea Curtii Constitutionale asupra exceptiilor de neconstitutionalitate
2) procedura in fata Curtii este una jurisdictionalaCurtea Constitutionala este independenta fata de orice alta autoritate publica si se supune numai Constitutiei si legilor.
!!! Curtea Constitutionala nu face parte din niciuna dintre cele 3 puteri din stat; nu este nici deasupra puterilor.

Organizarea Curtii Constitutionale
Curtea este formata din 9 judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, mandat care nu poate fi reinnoit sau prelungit.
3 judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, 3 de Senat si 3 de Presedintele Romaniei.O data la 3 ani Curtea Constitutionala se reinnoieste cu 1/3.Candidaturile pentru functia de judecator se pot depune la Comisia Juridica a Parlamentului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.