Curtea Europeana a drepturilor omului

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 39kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Curtea Europeana a Drepturilor Omului, conform art. 27 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (conventia), modificata prin Protocolul nr. 11*1), si in baza dispozitiilor aplicabile din Regulament*2), constituita in Marea Camera formata din urmatorii judecatori:dl. L. Wildhaber, presedinte, dna. E. Palm, dl. C. Rozakis, sir Nicolas Bratza, dl. L. Ferrari Bravo, dl. L. Caflisch, dl. L. Loucaides, dl. J.-P. Costa, dl. W. Fuhrmann, dl. K. Jungwiert, dl. B. Zupancic, dna N. Vajic, dl. J. Hedigan, dna. M. Tsatsa-Nikolovska, dl. T. Pantiru, dl. E. Levits, dl. L. Mihai, judecator ad-hoc si doamna M. De Boer-Buquicchio, grefier adjunct,
In temeiul fostului articol 19 din Conventie*3), la 3 noiembrie 1998 Curtea a fost sesizata de catre un cetatean roman, domnul Dan Brumarescu (reclamantul), iar la 6 noiembrie 1998, de catre Comisia Europeana a Drepturilor Omului (Comisia), in termenul de 3 luni prevazut de fostele articole 32 alin. 1 si art. 47 din Conventie. La originea cauzei se afla o plangere (nr. 28.342/95) indreptata impotriva Romaniei, introdusa la Comisie la data de 9 mai 1995 de domnul Dan Brumarescu, conform fostului articol 25.

Cererea de sesizare a Comisiei s-a intemeiat pe fostele articole 44 si 48, precum si pe declaratia romana care recunoaste jurisdictia obligatorie a Curtii (fostul articol 46). Plangerea reclamantului a avut ca temei de drept fostele articole 44 si 48 din Conventie, modificate prin Protocolul nr. 9, ratificat de Romania. Cererile au drept obiect obtinerea unei hotarari prin care sa se stabileasca existenta incalcarii de catre statul parat a art. 6 alin. 1 din Conventie si a art. 1 din Protocolul nr. 1, aditional la Conventie.

2. In aplicarea art. 5 alin. 4 din Protocolul nr. 11 la Conventie, coroborat cu art. 100 alin. 1 si cu art. 24 alin. 6 din Regulament, examinarea cauzei a fost incredintata Marii Camere a Curtii.
Marea Camera a fost alcatuita din domnul C. Birsan, judecator ales in numele Romaniei (art. 27 alin. 2 din Conventie si art. 24 alin. 4 din Regulamentul Curtii), domnul L. Wildhaber, presedintele Curtii, doamna E. Palm si domnul C. Rozakis, vicepresedinti ai Curtii, sir N. Bratza, presedintele sectiei, si domnul G. Ress, vicepresedintele sectiei [art. 27 alin. 3 din Conventie si art. 24 alin. 3 si 5 a) din Regulament].

Au mai fost desemnati pentru completarea Marii Camere: domnul L. Ferrari Bravo, domnul M.L. Caflisch, domnul M.L. Loucaides, domnul W. Fuhrmann, domnul K. Jungwiert, domnul B. Zupancic, doamna N. Vajic, domnul J. Hedigan, doamna M. Tsatsa-Nikolovska, domnul T. Pantiru si domnul E. Levits (art. 24 alin. 3 si art. 100 alin. 4 din Regulament). Ulterior domnul C. Birsan, judecator national, a devenit incompatibil, deoarece a participat in cadrul Comisiei la examinarea cauzei (art. 28 din Regulament). Prin urmare Guvernul l-a desemnat pe domnul L. Mihai in calitate de judecator ad-hoc (art. 27 alin. 2 din Conventie si art. 29 alin. 1 din Regulament).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.