Curtea Penala Internationala

Trimis la data: 2013-01-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 0
Autor: Florea Bogdan
Dimensiune: 32kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Progresul teoretic si practic inregistrat de dreptul international public contemporan ca expresie a complexitatii si diversificarii tot mai largi a relatiilor dintre state, a nevoilor tot mai presante de organizare a cooperarii intre membrii comunitatii internationale pentru rezolvarea problemelor din ce in ce mai acute care preocupa comunitatea mondiala, a determinat ca in cadrul acestui amplu instrument juridic care este dreptul international public sa se contureze numeroase ramuri distincte care, intr-o stransa intrepatrundere cu normele generale si pe baza acestora, capata o tot mai larga autonomie.
In acest context, amploarea deosebita a fenomenului infractional in societatea moderna, atingerile tot mai frecvente aduse unor valori care afecteaza comunitatea internationala in ansamblu, lezarea intereselor unui numar mai mare de state ca urmare a cronicizarii criminalitatii organizate, care a depasit de multa vreme granitele nationale, au generat constituirea si dezvoltarea dreptului international penal.
Dreptul international penal este chemat sa protejeze pacea si securitatea intregii umanitati, desfasurarea in conformitate cu normele dreptului si ale moralei raporturilor dintre state, existenta si perenitatea unor valori fundamentale ale omenirii.

De asemenea dreptul international penal, este un ansamblu de norme juridice, conventionale sau cutumiare, stabilite sau acceptate de state ca parte a dreptului international public, in baza carora este organizata incriminarea si reprimarea faptelor antisociale, prin care se aduce atingere unor interese fundamentale ale comunitatii internationale.

Prin instrumente juridice de drept international penal sunt reglementate relatiile internationale cu caracter penal, stabilindu-se faptele care aduc atingere intereselor superioare ale comunitatii internationale, modul de sanctionare a acestora si regulile colaborarii internationale in incriminarea si sanctionarea unor asemenea fapte.
Esential pentru normele dreptului international penal este ca aceasta cuprinde indeosebi, norme de drept material prin care se stabilesc infractiunile internationale sau in cuprinsul carora se enumara, care anume fapte stabilite prin alte conventii internationale sunt considerate crime si trebuie sa fie incluse si in legislatia interna a statelor si sanctionate ca atare.

Instrumentele de drept international penal ofera doar unele indicii referitoare la regimul sanctionator, facandu-se trimitere de regula la legislatia penala a statelor parti, in sensul ca prin legislatia interna a statelor se vor prevedea pedepse penale pentru fiecare fapta incriminata in baza conventiilor internationale. Spre deosebire de actele normative cu caracter intern, tratatele (conventiile) internationale penale nu cuprind si pedepsele pentru faptele comise, ci numai unii indicatori referitori la sistemul sanctionator, ramanand ca aceasta sa fie stabilit de statul respectiv, prin normele sale interne.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.