Curtea Penala internationala

Trimis la data: 2011-05-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 372
Autor: Maria maria Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
(Curtea) a fost infiintata ca institutie permanenta, care poate sa isi exercite competenta fata de persoane pentru crimele cele mai grave. CPI este alcatuita din 18 magistrati si este o institutie permanenta, avand rolul de a judeca persoanele ce se fac vinovate de delicte grave, cum ar fi genocidu, crime impotriva umanitatii, crime de razboi si crime de agresiune. Deci, CPI a fost infiintata din cauza crimelor grave care ameninta pacea, securitatea si bunastarea lumii. Curtea este legata de Natiunile Unite printr-un acord care trebuie sa fie aprobat de Adunarea statelor parti la prezentul Statut, apoi incheiat de presedintele Curtii in numele acesteia (art.5).

Prin competenta ratione temporis, Curtea nu are competenta decat in privinta crimelor ce tin de competenta sa, comise dupa intrarea in vigoare a Statutului. Procurorul poate sa deschida o ancheta din proprie initiativa, analizand informatiile referitoare la crimele care tin de competenta Curtii.

Procurorul verifica seriozitatea informatiilor primite, putand cere informatii suplimentare statelor, organelor Organizatiei Natiunilor Unite, organizatiilor interguvernamentale si neguvernamentale sau altor surse demne de incredere, pe care le socoteste corespunzatoare si poate strange depozitii scrise sau orale la sediul Curtii. In cazul in care considera ca exista motive intemeiate de a deschide o ancheta, procurorul prezinta Camerei preliminare o cerere de autorizare in acest sens, insotita de orice element justificativ obtinut.

Victimele pot fi reprezentate la Camera preliminara, conform Regulamentului de procedura si de probe. Daca dupa examinarea cererii sia elementelor justificative care o insotesc Camera preliminara considera ca se justifica deschiderea unei anchete si ca pare cauza sa fie de competenta Curtii, Camera preliminara isi da autorizarea, fara prejudicierea deciziilor pe care Curtea le va lua ulterior in materie de competenta si admisibilitate.

Raspunsul negativ al Camerei preliminare nu impiedica procurorul sa prezinte in continuare o noua cerere, bazandu-se pe noi fapte si probe avand legatura cu aceeasi situatie. Daca, dupa examenul preliminar, procurorul considera ca informatiile care i-au fost supuse nu justifica deschiderea unei anchete, el avizeaza despre aceasta pe cei care i le-au furnizat. Acestuia nu ii este interzis sa examineze, in lumina noilor fapte sau probe, alte informatii care i-ar putea fi comunicate in legatura cu aceeasi cauza(art.15).

Curtea Penala Internationala are in componenta sa urmatoarele organe: a)Presedintia; b) Sectia apelurilor, Sectia de prima instanta si Sectia preliminara; c) Biroul procurorului; d) Grefa. Potrivit Statutului, judecatorii sunt alesi dintre persoanele care se bucura de o inalta consideratie morala, cunoscute pentru impartialitatea si integritatea lor si care trebuie sa indeplineasca conditiile cerute in statele lor respective pentru exercitarea celor mai inalte functii judiciare.

Deci, persoana care candideaza la un post la Curte trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) sa aiba competenta recunoscuta in domeniile dreptului penal si procedurii penale, precum si experienta necesara procesului penal, fie in calitate de judecator, de procuror ori avocat sau in orice alta calitate similara; sau:

b) sa aiba competenta recunoscuta in domeniile pertinente ale dreptului international, ca dreptul international umanitar si drepturile omului, precum si o mare experienta intr-o profesiune juridica ce prezinta interes pentru activitatea judiciara a Curtii; c) sa aiba o excelenta cunoastere si o practica curenta a cel putin unei limbi de lucru a Curtii.

Judecatorii sunt alesi prin vot secret. Curtea nu poate cuprinde mai mult de un cetatean al aceluiasi stat. In aceasta privinta, cel care poate fi considerat cetatean al mai multor state este considerat a fi cetatean al statului in care isi exercita in mod obisnuit drepturile sale civile si politice.

Pentru alegerea judecatorilor, statele parti trebuie sa aiba in componenta Curtii: 1. reprezentarea principalelor sisteme juridice ale lumii; 2. o reprezentare geografica echitabila; 3. o reprezentare echitabila a barbatilor si a femeilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.