Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Trimis la data: 2015-06-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andreea.oana
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ultimele modificari au introdus in ansamblul institutiilor comunitare Consiliul European, care reuneste la cel mai inalt nivel sefii de state si guverne din statele membre.
Ante-Lisabona, natura juridica a Consiliului European era incerta, nefiind transata de Tratate. In doctrina era considerat "organ paracomunitar", superior si exterior sistemului institutional. O alta adaugare recenta la sistemul institutional este Banca Centrala Europeana, aceasta fiind organ comunitar inainte de Tratatul de la Lisabona
Alte modificari minore vizeaza modificarea denumirii Consiliului Uniunii Europene, acum doar Consiliul, si al Curtii Europene de Justitie, devenita Curtea Uniunii Europene. O modificare semnificativa vizeaza totusi Parlamentul European. Tratatul de la Lisabona crelte semnificativ rolul si influenta P.E. in procesele decizionale si impactul sau efectiv asupra vietii politice a Uniunii. In ansamblu, institutiile comunitare, fie ca au primit recent acest statut, fie ca sunt institutii "vechi" si-au pastrat rolul, componenta, principalele atributii.

Sistemul institutional care a functionat in temeiul tratatelor institutive (C.E.C.O., C.E.E. si EURATOM), si a continuat sa functioneze si dupa crearea Uniunii Europene, si-a mentinut echilibrul, si-a dovedit eficacitatea prin modificarile mai mult functionale decat structurale aduse Tratatului de la Lisabona.De asemenea, sistemul institutional comunitar este completat cu alte organe comunitare cum ar fi Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social, etc.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene cuprinde Curtea de Justitie, Tribunalul sitribunalele specializate.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxembourg, are menirea de agarantarespectarea dreptului in interpretarea si aplicarea tratatelor.Judecatorii europeni nu potfi influentati in deciziile lor de apartenenta la un stat membru, ci trebuie sa urmareasca interesulcomunitar. Litigiile aduse in fata sa sunt fie intre institutiile comunitare, fie intre Comisia europeana (in numele Uniunii Europene) si statele membre, fie intre statele membre, fie, in fineintre persoane fizice sau juridice si Uniunea Europeana. Toate litigiile au natura administrativasau civila, Curtea neavand competente de instanta penala.

Nu trebuie confundate Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea Europeana aDrepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg - organ creat de Consiliul Europei in baza ConventieiEuropene a Drepturilor Omului. Jurisdictia C.E.D.O. in domeniul drepturilor omului esterecunoscuta de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.