Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Trimis la data: 2013-12-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mit eveline Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prima forma, incipenta, a Curtii de Justitie, asa cum o cunoastem astazi, a aparut odata cu infiintarea CECO. "Curtea de Justitie a Uniunii Monetare" era formata din 7 judecatori, iar infiintarea ei a avut loc la 10.12.1952 in Luxemburg. La aceea data nu exista institutia avocatului general. Principala competenta a acestei instante a fost exercitarea controlului legalitatii deciziilor luate de Inalta Autoritate si de catre guvernele statelor membre, la sesizarea sau pe baza plangerilor depuse de reprezentantii guvernelor susamintite, respectiv ale reprezentantilor intreprinderilor din domeniul productiei otelului si carbunelui.

Desi prin semnarea Tratatelor de instituire a Comunitatii Economice Europene si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice, la Roma din 25.03.1957, numarul structurilor de integrare europeana a crescut de la unu la trei, cele trei Comunitati urmau sa fie deservite din punct de vedere jurisdictional de un singur organ. Potrivit "Conventiei privind organele comune ale Comunitatilor Europene" semnat imediat dupa tratatele de infiintare susamintite, a fost creata o Curte de Justitie unica pentru cele trei comunitati.

Noua CJCE a inceput sa functioneze la data de 07.10.1958, avand sapte judecatori dintre care unul era desemnat de Consiliu, iar ceilalti sase de guvernele statelor membre. Existau si doi avocati generali. CJCE avea ca principala atributie asigurarea respectarii dreptului in aplicarea si interpretarea tratatelor. In decursul anilor 1960-1970, odata cu scaderea entuziasmului privind supranationalitatea in cadrul Comunitatilor, Curtea a reusit sa compenseze pierderile de acest gen cu succes prin jurisprudenta sa, mai ales dupa aderarea asa - numitilor membri "eurosceptici".

In timp ce integrarea politica a comunitatilor europene era in stagnare CJCE a preluat functia de "motor al integrarii", de la Comisie.
Inca de la inceputul anilor 1960, in primele sale decizii, CJCE a elaborat cele doua principii fundamentale care stau la baza edificiului supranumit "comunitate de drept": principiul aplicabilitatii directe si principiul primordialitatii dreptului comunitar fata de dreptul statelor membre. Aderarea unor noi state la Comunitatile Europene a determinat schimbarea judecatorilor si avocatilor generali, aceste schimbari fiind necesare atat pentru asigurarea unui judecator din partea fiecarui stat membru, cat si pentru mentinerea numarului impar de judecatori.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.