Curtea europeana de conturi

Trimis la data: 2016-05-15 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: florinfin20 Dimensiune: 121kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins 2
1. Constituirea si evolutia Curtii de Conturi a Uniunii Europene 3
2. Membrii si personalul Curtii de conturi a Uniunii Europene 5
2.1. Membrii 5
2.2. Personalul Curtii de Conturi a Uniunii Europene 6
3. Functionarea Curtii de Conturi (sedintele Curtii si ale Camerelor de Conturi) 6
4. Politica bugetara si bugetul Uniunii Europene 7
5. Bugetul Comunitar al Uniunii Europene 9
7. Concluzii 12
Bibliografie 14

Constituirea si evolutia Curtii de Conturi a Uniunii Europene

Curtea de Conturi a Uniunii Europene a fost infintata ca urmare a nevoii de a asigura un audit complet si adecvat ajutand Parlamentul European si Consiliul European in asigurarea controlului democrat al finantelor Comunitatii Europene. Ea nefiind prevazuta in cele trei tratate instituite a Consiliului European. Parlamentul European a fost cel care a creat principalul impuls in infiintarea Curtii de Conturi prin intrarea in vigoare a tratatului bugetar semnat la 22 aprilie 1970 prin care i-au fost transferate o serie de competente bugetare de la Consiliul European. Intr-o publicatie din anul 1973 intitulata "The case for a European Audit Office", Parlamentul European a considerat ca in dezvoltarea lor institutionala, Comitetele Europene nu pot acorda autonomie si responsabilitati financiare unor entitati fara a oferi, in acelasi timp si mijloacele prin care sa le descarce de gestiune.

Parlamentul European a depus eforturi considerabile pentru instituirea unui organism de audit extern, astfel la 22 iulie 1975, s-a semnat un al doilea Tratat bugetar care a modificat unele dispozitii financiare prevazute in tratatele institutive.

Puterile bugetare ale Parlamentului European au fost consolidate, incat s-a obtinut dreptul de respingere a bugetului comunitar si de a acorda Comisiei descarcarea de gestiune pentru executia bugetului.

Tot prin tratat s-a prevazut " instituirea unei Curti de Conturi unica pentru cele trei Comunitati europene care urma sa exercite atributiile Comisarilor pentru conturi (prevazut de TCECO) si cele a Comisiei de Control a Planului de Buget al Comunitatii Europene (prevazuta de TCEE si TCEEA)"

In anul 1977 odata cu intrarea in vigoare a Tratatului bugetar si-a inceput activitatea Curtea de Conturi a Comunitatii Europene, cu sediul la Luxemburg.

La 1 noiembrie 1993, Curtea de Conturi a fost ridicata la rangul de institutie a Comunitatii Europene odata cu intrarea in vigoare a tratatului de la Maastricht, fiind consolidata independenta si autoritatea Curtii de Conturi fata de celelalte institutii cu care se afla acum pe pozitii egale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.