Curtea europeana de conturi

Trimis la data: 2016-05-15
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.41 / 10
Downloads: 1
Autor: florinfin20
Dimensiune: 121kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins 2
1. Constituirea si evolutia Curtii de Conturi a Uniunii Europene 3
2. Membrii si personalul Curtii de conturi a Uniunii Europene 5
2.1. Membrii 5
2.2. Personalul Curtii de Conturi a Uniunii Europene 6
3. Functionarea Curtii de Conturi (sedintele Curtii si ale Camerelor de Conturi) 6
4. Politica bugetara si bugetul Uniunii Europene 7
5. Bugetul Comunitar al Uniunii Europene 9
7. Concluzii 12
Bibliografie 14
Constituirea si evolutia Curtii de Conturi a Uniunii Europene

Curtea de Conturi a Uniunii Europene a fost infintata ca urmare a nevoii de a asigura un audit complet si adecvat ajutand Parlamentul European si Consiliul European in asigurarea controlului democrat al finantelor Comunitatii Europene. Ea nefiind prevazuta in cele trei tratate instituite a Consiliului European. Parlamentul European a fost cel care a creat principalul impuls in infiintarea Curtii de Conturi prin intrarea in vigoare a tratatului bugetar semnat la 22 aprilie 1970 prin care i-au fost transferate o serie de competente bugetare de la Consiliul European. Intr-o publicatie din anul 1973 intitulata "The case for a European Audit Office", Parlamentul European a considerat ca in dezvoltarea lor institutionala, Comitetele Europene nu pot acorda autonomie si responsabilitati financiare unor entitati fara a oferi, in acelasi timp si mijloacele prin care sa le descarce de gestiune.

Parlamentul European a depus eforturi considerabile pentru instituirea unui organism de audit extern, astfel la 22 iulie 1975, s-a semnat un al doilea Tratat bugetar care a modificat unele dispozitii financiare prevazute in tratatele institutive.

Puterile bugetare ale Parlamentului European au fost consolidate, incat s-a obtinut dreptul de respingere a bugetului comunitar si de a acorda Comisiei descarcarea de gestiune pentru executia bugetului.

Tot prin tratat s-a prevazut " instituirea unei Curti de Conturi unica pentru cele trei Comunitati europene care urma sa exercite atributiile Comisarilor pentru conturi (prevazut de TCECO) si cele a Comisiei de Control a Planului de Buget al Comunitatii Europene (prevazuta de TCEE si TCEEA)"

In anul 1977 odata cu intrarea in vigoare a Tratatului bugetar si-a inceput activitatea Curtea de Conturi a Comunitatii Europene, cu sediul la Luxemburg.

La 1 noiembrie 1993, Curtea de Conturi a fost ridicata la rangul de institutie a Comunitatii Europene odata cu intrarea in vigoare a tratatului de la Maastricht, fiind consolidata independenta si autoritatea Curtii de Conturi fata de celelalte institutii cu care se afla acum pe pozitii egale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.