Cuvant de Tudor Arghezi

Trimis la data: 2008-11-24
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 16
Autor: STOOICA MARIAN
Dimensiune: 3kb
Voturi: 218
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuvant de Tudor Arghezi
A fost publicata in volumul ,,Carticica de seara", in anul 1935 si este o arta poetica argheziana ce exprima conceptia poetica despre forta cuvantului.Prin puterea lui, cuvantului poate crea sau distruge.
Cuvant de Tudor Arghezi
Cuvant de Tudor Arghezi
Poezia este structurata in 3 strofe inegale ca lungime si un vers liber in final.Sunt prezentate 3 idei fundamentale.Prima se refera la relatia autocititor.A doua la lumea imaginara a creatiei artistice a cartii si cea de-a treia se refera la creatia insasi ca rod al talentului si al efortului artistului.

Cuvant de Tudor Arghezi
Poezia incepe printr-o adresare directa catre cititor, cu dorinta de a crea pentru acesta o carte si a i-o oferi in dar.
,,Vrui, cititorule, sa-ti fac un dar,".(este folosit cazul vocativ).Prin diminutivul ,,carticica, autorul isi exprima pretuirea pentru carte si dragostea pentru creatie.

Cuvant de Tudor Arghezi
Autorul creaza cu ajutorul slovelor", un arhaism pentru litere.Folosit in text cu intentie de a exprima ideea ca arta cuvantului scris este foarte veche.

Poetul da viata cartii prin elemente din lumea faramei cu ajutorul mataforei.Cuvantul cheie al poeziei este ,,carte", care se repeta ,,o carte pentru buzunar/o carte mica, o carticica."
Sunt folosite metaforele:,,suflete de molecule", ,,din intelesuri furnicile".

Instrumentele ,,muzicale", ,,violoncel", ,,harpa", ,,cimpoi", sunt sugestiva pentru creatia artistica melodioasa, armonioasa, deoarece poetul, doreste sa realizeze o poezie a jocului ,,a boabei si a faramei".

Strofa a doua exprima dorinta arzatoare a poetului de a crea o carte atractiva pentru cititori, care sa-l impresioneze ,,Farmece as fi voit sa fac.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.