Cuvantul cuvant in Vechiul Testament

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Despre originea si autorul cartii nu stim nimic precis. Origen, Sf.Efrem Sirul si altii, spun ca Iov si cartea sa sun tmai vechi decat timpul lui Moise. Fer.Ieronim spunea ca opera a fost scrisa la inceput in limba araba si a fost tradusa de Moise sau alti scriitori evrei. Dar cartea lui Iov nu contine arabisme si este una dintre productiile literare cele mai desavarsite ale limbii ebraice, deci nu poate fi nici o opera de limba araba nici primul monument poetic al limbii ebraice. In concluzie, Moise nu putea fi autorul ei, asa cum sustine traditia talmudica si unii exegeti mai vechi.
Multi exegeti mai noi afirma ca aceasta carte a fost scrisa in epoca de aur a poeziei ebraice. Unii spun ca a fost scrisa in timpul lui Solomon, iar altii sustin ca scrierea trebuie datata in perioada de inflorire a literaturii sacre, de la timpul lui Solomon opana la timpul lui Hischia. - sec.VII.
Sf.Grigorie de Nazianz si Sf.Ioan Gura de Aur ii atribui cartea chiar lui Solomon. Caracterul clasic al limbii si caracterul eshatologic al cartii arata ca aceata a fost scrisa in epoca preexilica.

Autorul cartii Iov trateaza problema suferintei: de ce sufera omul drept in viata sa pamanteasca? Totodata, autorul a vrut sa ofere, in persoana lui Iov, un frumos model de rabdare in suferinta si sa combata acea curiozitate trufasa,care mana pe om cu atata usurinta sa combata planurile providentei divine. Iov, avand constiinta nevinovatiei sale, sustine ca relele pe care le sufera sunt mai grele decat le-ar fi meritat pentru pacatele sale. El ajunge sa invinuiasca pe Dumnezeu de nedreptatea care i se face; cuvantul lui devine cartire impotriva planului providentei divine, expresie a slabiciunii firii omenesti.
Cuvantul mantuitor al Domnului aduce omului indreptarea, mila lui Dumnezeu si mantuirea vesnica.

Ps. 118,42-43; 49; 58; 65; 103 - loc paralel: Ps.18,10; 114; 116 - loc paralel: Ps.24,1; 130 - locuri paralele: Ps.18,8 si Mt.11,25; 160.
5. Cartile profetice: Isaia 1,2: "Asculta, cerule, si ia aminte, pamantule, ca Domnul graieste" - se refera la revelatia dumnezeiasca supranaturala. Locuri paralele: Deut.30,19; 32,1; Ps.134,21; Ieremia Isaia 1,10: "Ascultati cuvantul Domnului, voi, domni ai Sodomei!" - in acest context este vorba despre un avertisment privitor la osanda pe care cei pacatosi o vor primi la dreapta judecata a lui Dumnezeu, asemenea celor din Sodoma, care au fost pedepsiti pentru faradelegile lor.

Isaia 2,1: "Cuvantul care s-a facut catre Isaia...." se refera la revelatia supranaturala pe care a primit-o profetul Isaia de la Dumnezeu privitoare la Iudeea si Ierusalim si la viitoarea Imparatie Mesianica.
Isaia 18,4: "Ca asa mi-a zis mie Domnul..."
Isaia 40,8:"dar cuvantul Dumnezeului nostru ramane in veac" revelatia dumnezeiasca cuprinde adevarul divin vesnic si neschimbabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.