Cuvantul religie si sensurile lui intr-o analiza teologica

Trimis la data: 2010-06-08
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladimir Fornea
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul "religie":- pentru inceput, trebuie sa analizam termenul "RELIGIE", care face obiectul studiului nostru.
- astfel, sunt cunoscute radacinile semantice ale termenului analizat, care ar proveni, conform lui Cicero, de la verbul RELEGERE - a reciti, a studia cu luare aminte. - sensul mistic al ideii de RELEGERE, il reprezinta cautarea Logosului, prin citirea cu luare aminte a semnelor lasate de Divinitate in istorie.
sensul mistic al ideii de RELEGERE, il reprezinta cautarea Logosului, prin citirea cu luare aminte a semnelor lasate de Divinitate in istorie. - despre acest lucru a vorbit cu multa profunzime Sfantul Maxim Marturisitorul, care a pus in discutie tema logosurilor divine, care sunt plasticizate in lumea creata si in istoria omenirii.
- RECITIREA LOGOSURILOR ar fi regasirea sensurilor religioase ale creatiei.

- prin urmare, Dumnezeu poate fi regasit prin "CITIREA" sau "RECITIREA" lumii, prin gasirea ratiunilor plasticizate din creatie.
- o alta explicatie a cuvantului "religie", care este mult mai profunda, este cea oferita de catre Lactantiu.
- desi cercetatorii considera ca nu este cea mai veridica, autorul antic sustine ca semnificatia termenului ar proveni de la verbul RELIGARE - a lega din nou, in sensul de a uni pe om cu Divinul.
- astfel, se porneste de la ideea ca ar fi existat candva o legatura intre om si Dumnezeu, care s-ar fi distrus, religia fiind cea care incearca sa o refaca.

- din punct de vedere crestin, acest sens pare a fi cel mai propriu pentru desemnarea cautarii Divinului prin religie, deoarece prin el se exprima cel mai bine aspectul EPECTATIC [1], al ascensiunii omului spre Dumnezeu. - religia este acea scara a ascensiunii spre un paradis pierdut.2. Esenta religiei:- in cadrul religiei, trebuie sa tinem seama de TREI ELEMENTE PRINCIPALE, care constituie esenta acesteia.
a. CREDINTA INTR-O FIINTA SUPREMA SAU ASPECTUL DOGMATIC, indiferent de forma pe care o imbraca aceasta divinitate (monoteism, henoteism sau politeism).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.