D-l Goe

Trimis la data: 2006-12-10
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 14
Autor: Catalin Patrascanu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 442
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Schiţa D-l Goe este o operă epică, o naraţiune în proză de mici dimensiuni, în care se relatează o singură întâmplare semnificativă din viaţa unor personaje. Acţiunea din schiţă se petrece într-un interval de timp scurt, cel mult o zi şi într-un spaţiu restrâns. În opera literară “D-l Goe…”, care este o schiţă, I.L.Caragiale evidenţiază efectele nocive pe care educaţia greşită din familie le are asupra comportamentului copilului.D-l Goe
Titlul schiţei D-l Goe este alcătuit din numele personajului principal, Goe, precedat de abrevierea apelativului ironic “Domnul”. Întâmplările narate evidenţiază contradicţia dintre esenţă şi aparenţă, deoarece comportamentul copilului este o parodiere a conduitei civilizate şi mature. Alăturarea substantivului “domnul” diminutivului “Goe”, precum şi punctele de suspensie din titlu dezvăluie intenţia satirică a lui Caragiale.

D-l Goe fiind o operă epică, autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile şi sentimentele prin intermediul acţiunii şi al personajelor. Întâmplările sunt povestite prin intermediul naratorului. Spre deosebire de schiţa “Vizită”, în care naratorul este şi personaj, aici el îşi anunţă de la începutul schiţei intenţia de a rămâne în afara faptelor relatate la persoana a III a: “Puţin ne importă dacă aceste trei dame se hotărăsc a părăsi locul lor spre a veni în capitală numai de hatârul fiului şi nepoţelului lor”.

Ca orice operă literară epică, schiţa “D-l Goe…” poate fi structurată pe momentele subiectului.În expoziţiune sunt prezentate cele trei “dame”, care, “frumos gătite” aşteaptă împreună cu “tânărul Goe” pe peronul gării din urbea X trenul ce urma să le ducă la Bucureşti.

Goe, îmbrăcat cu “un frumos costum de marinar” îşi manifestă impacienţa cauzată de întârzierea trenului. Tot acum, în urma unei discuţii “filologice” privind forma corectă a cuvântului “marinar”, repetentul îşi dezvăluie obrăznicia trăgând o concluzie categorică: “- Vezi că sunteţi proaste amândouă?”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.