D-l Goe

Trimis la data: 2006-01-03
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 4529
Autor: Laura
Dimensiune: 8kb
Voturi: 658
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L. Caragiale, unul dintre cei mai de seamă dramaturgi ai literaturii române, se dovedeşte a fi şi un maestru al schiţei prin scrierile publicate în volumul „Momente şi schiţe”: „Lanţul slăbiciunilor”, „Vizită”, „D-l Goe”.Schiţa este un text narativ de dimensiuni reduse, având acţiunea limitată la un singur episod din viaţa unor personaje. Numărul personajelor dintr-o schiţă este, de obicei, mic. Cadrul desfăşurării întâmplărilor este restrâns, ritmul acţiunii este viu, dinamic, iar amănuntele menţionate în text sunt puţine, dar semnificative.
Schiţa este un text narativ de dimensiuni reduse, având acţiunea limitată la un singur episod din viaţa unor personaje. Numărul personajelor dintr-o schiţă este, de obicei, mic. Cadrul desfăşurării întâmplărilor este restrâns, ritmul acţiunii este viu, dinamic, iar amănuntele menţionate în text sunt puţine, dar semnificative.

Schiţa prezintă un singur episod din viaţa personajului principal.În schiţă, cele trei doamne, mam’mare, mamiţica şi tanti Miţa se hotărâră sa plece in calatorie la Bucuresti ca o promisiune făcută copilului pentru a nu mai rămâne repetent.

Damele împreuna cu Goe aşteaptă dis-de-dimineaţă trenul accelerat care le duce la Bucureşti. Copilul este impacientat şi are o atitudine necorespunzătoare faţă de mama şi bunica sa, pe care le face proaste.

Trenul soseşte şi cei patru pasageri urcă în vagon. Li se oferă loc în compartiment. Damele intră în compartiment, dar Goe rămâne pe culoar. La un moment dat acesta scoate capul pe fereastră şi vântul îi zboară pălăria cu bilet cu tot.

Soseste controlorul care le cere doamnelor să plateasca un bilet pentru Goe şi le şi dă o amendă. După această mamiţică îl ceartă pe Goe, îl smuceşte şi acesta se loveşte cu nasul de clanţa uşii compartimentului. Grijulie fiind, bunica îi dă lui Goe un beret în locul pălăriei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.