D-l Goe - caracterizare

Trimis la data: 2007-05-06
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 3155
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 480
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caragiale aparţine perioadei marilor clasici alături de Creanga, Eminescu si Slavici. El este cea mai mare dramaturg roman si creatorul schiţei in literatura noastră. Publicata mai intai in ziarul universul, opera „D-l Goe” a apărut in 1901 in volumul momente si schiţe. Un mare critic al vremii i-a spus lui Caragiale ca ar fi trebuit sa intituleze acel remarcabil volum „monumente”, nu „momente”.
Goe este personajul principal al schiţei, prezent in toate momentele subiectului si in relaţie cu toate celelalte personaje. El este prezentat cu ajutorul caracterizării directe si indirecte.

Caracterizarea directa e făcuta de către alte personaje, damele, care ii conturează un fals portret: „ e lucru mare cat e de deştept”, „cu ce nu-i sade lui bine”, „simţitor, procopsit”, „apoi de, n-a invatat toata lumea carte ca dumneata”. Portretul fizic lipseşte dar se dau câteva detalii vestimentare, care trădează originea sociala a tânărului, dintr-o familie burgheza care punea mare accent pe aspectul exterior, dovedindu-si superficialitatea.

Caracterizarea indirecta reiese din fapte, relaţiile cu celelalte personaje, comportament si limbaj. Lenea si dezinteresul fata de învăţătură reies încăţ de la începutul schiţei, când cititorul afla ca băiatul a fost dus la Bucureşti pentru nu a mai ramane repetent. Pe peronul din Urbea X băiatul îşi demonstrează nerăbdarea şi impulsivitatea, dovedind ca este obişnuit sa i se facă totul pe plac.

In continuare cititorul afla ca modul in care băiatul cere sa i se facă pe plac este ţipatul si bătaia din picior. Discuţia filologica despre forma corecta a cuvântului marinar demonstrează incultura acestui şcolar întârziat. După ce propune si el tot o forma incorecta, le numeşte proaste pe dame „vezi ca sunteţi proaste amândouă”.

Soseşte trenul si femeile si găseşte loc, iar Goe ramane pe colidor cu barbatii. Tot aceeaşi dorinţa de a părea mai matur decât in realitate este ilustrata si prin gestul matusii, de a-i pune biletul la pălărie „ca aşa ţin barbatii biletul”. Neascultator si incapatanat, scoate capul pe fereastra si si pierde pălăria împreuna cu biletul. După o cearta de mahala, damele platesc biletul si o amenda. Lipsa de respect este ilustrata atunci când tanarului care îl sfătuieşte sa nu scoata capul pe fereastra, ii răspunde : „ce treaba ai tu uratule”.

Băiatul este nepoliticos pentru ca le da replici jignitoare lui mam-mare si mamitei. Infantilismul copilului este demonstrat de discuţia pe care o poarta cu damele după ce se loveşte cu nasul de clanţa uşii cupeului. Neastâmpărat si neascultător, se blochează in baie, de unde este scos după multe ţipete disperate. In punctul culminant trage semnalul de alarma, provocând oprirea trenului. După aceea, doarme cuminte in braţele lui mam-mare dovedind lipsa de răspundere pentru faptele sale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.